Νέα Καμένη, ένα πρότυπο γεωλογικό πάρκο – φωτογραφίες

neakameni_5nov16_1Το να βρίσκεσαι στην πιο φρέσκια γη της ανατολικής Μεσογείου σου δίνει μια διαφορετική αίσθηση, ενώ είναι πολλά ακόμα τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν επισκέπτεσαι το γεωλογικό πάρκο της Νέας Καμένης. Το σύγχρονο ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει πολλά να διηγηθεί και να δείξει εκτός από το σεληνιακό τοπίο και τις κατάμαυρες λάβες των πιο πρόσφατων εκρήξεων.

neakameni_5nov16_2

Περίπου 200.000 άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Νέα Καμένη και περπατούν στα προσεκτικά διαμορφωμένα μονοπάτια μέχρι την κορυφή του νησιού, όπου οι ατμίδες του ηφαιστείου σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ακόμα περισσότερο το πού βρίσκεσαι.

Το γεωλογικό πάρκο της Νέας Καμένης το διαχειρίζεται η δημοτική επιχείρηση “Γεωθήρα” και κατά γενική ομολογία το διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση. Η περιοχή είναι καθαρή χωρίς σκουπίδια και σκουπιδάκια, οι προβλήτες και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων είναι περιποιημένα, ενώ σε αρκετά σημεία της διαδρομής υπάρχουν σκίαστρα για όσους θέλουν να ξεκουραστούν και να προστατευθούν έστω για λίγο από τον συνήθως καυτερό ήλιο.

neakameni_5nov16_4

Η πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ, δημοτική σύμβουλος, κα Κατερίνα Καραμολέγκου
Η πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ, δημοτική σύμβουλος, κα Κατερίνα Καραμολέγκου

Να σημειώσουμε ότι σε αρκετά σημεία συναντά κανείς τα όργανα καταγραφής διαφόρων παραμέτρων που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολουθήσης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), που απο το 1995 παρακολουθεί με συνέπεια την κατάσταση του ηφαιστείου.

neakameni_5nov16_3

[hr style=”single”]

Το ειστήριο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Νέα Καμένη είναι 2,50 ευρώ κατ’ άτομο. Οι πολύτεκνοι και οι φοιτητές πληρώνουν 1,00 ευρώ.

Δωρεάν είναι η είσοδος για τους μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης και της Θηρασίας, όπως επίσης και για όσους εκτελούν εργασία στον χώρο της Νέας Καμένης (ξεναγούς, πράκτορες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ομάδες κ.ο.κ.), τα ΑμεΑ, τα παιδιά ηλικίας έως οχτώ χρονών και τέλος όσους διαθέτουν κάρτα ελευθέρας για αρχαιολογικούς χώρους, την οποία έχει εκδώσει αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

[hr style=”single”]

Φωτογραφίες: Guillermo Kunst, Κώστας Κωνσταντινίδης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη