Θέματα υγείας: Ο αιφνίδιος θάνατος στα βρέφη

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο των νέων, συνεχίζουμε σήμερα με το ίδιο πρόβλημα στην βρεφική ηλικία.

Το σύνδρομο αυτό αφορά αιφνίδιους θανάτους βρεφών που δε δικαιολογούνται από τα τυχόν γνωστά τους προβλήματα, ούτε ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο στην νεκροτομή. Ως φαινόμενο έχει σημαντικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους βρεφικούς θανάτους.

Η επικρατούσα άποψη σήμερα λέει πως αυτό συμβαίνει διότι προϋπάρχει κάποια διαταραχή στο σύστημα που ελέγχει τη ρύθμιση διάφορων λειτουργιών του οργανισμού (όπως αναπνοή, καρδιακός ρυθμός κλπ) σε συνδυασμό με κάποιους εξωγενείς παράγοντες. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μεταξύ δευτέρου και τετάρτου μήνα της ζωής του παιδιού, με τα αγόρια να είναι πιο επιρρεπή, και να συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παρατηρούμε πως συμβαίνει πιο συχνά σε βρέφη που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος, σε παιδιά μητέρων που γεννούσαν σε συχνά διαστήματα, μητέρων με συχνές ουρολοιμώξεις στην κύηση ή μητέρων που έκαναν χρήση ναρκωτικών κατά την κύηση, σε παιδιά με χαμηλή βαθμολογία Apgar στον τοκετό και με νοσηλεία σε ΜΕΘ, σε παιδιά που ξυπνούν αιφνίδια από τον ύπνο και έχουν ένα κλάμα υψηλής συχνότητας με μειωμένη κινητικότητα, σε παιδιά με άπνοιες στον ύπνο, με μακρό QT στο απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα και τέλος σε παιδιά που ξαναέκαναν επεισόδια ανεξήγητης λιποθυμίας με χλωμό δέρμα και μη κανονική αναπνοή και οι γονείς είχαν καταφέρει να τα επαναφέρουν.

[adning id="140783"]

Ο αιφνίδιος αυτός θάνατος συμβαίνει συχνότερα σε παιδιά που κοιμούνται μπρούμυτα. Ακόμη και η θέση στο πλάι δεν βοηθά γιατί εύκολα το παιδί θα γυρίσει σε πρηνή θέση. Το παιδί λοιπόν πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Εάν κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών (που είναι το καλύτερο για αυτούς τους πρώτους μήνες), πρέπει να βρίσκεται σε δικό του κρεβάτι, οι γονείς να μην καπνίζουν, ειδικά στον χώρο αυτό και να μην καταναλώνουν πολύ οινόπνευμα. Το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη, ακόμα και τα 3-4 τσιγάρα, αυξάνουν την συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στη μήτρα, γεγονός πολύ επιβαρυντικό για το έμβρυο. Ακόμη έχει βρεθεί πως υποπροϊόντα της νικοτίνης είναι σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα παιδιών που εμφανίζουν το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου. Ο καπνός στο δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 100 φορές!

Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση σκεπασμάτων που υπερθερμαίνουν το βρέφος, ενώ συστήνεται η τοποθέτησή του προς το κάτω μέρος του κρεβατιού, ώστε με τα πόδια του να ακουμπά στο τέλος του κρεβατιού και να αποφεύγεται το γλίστρημα κάτω από τις κουβερτούλες του.

Καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, θα πρέπει να ακούτε τις συμβουλές του κατάλληλου παιδιάτρου σας προς αποφυγή του τραγικού αυτού φαινομένου. Κυρίως πάντως μην καπνίζετε, τουλάχιστον στην κύηση και κατά τους πρώτους μήνες από την γέννηση του παιδιού σας!

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι Καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη