Ο Le Corbusier και η μοντέρνα Σαντορίνη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για φοιτητές του ΕΜΠ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο τετραήμερο (25-28/02) η φιλοξενία 40 φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τον Δήμο Θήρας. Οι φοιτητές του ΕΜΠ, αποτελούμενοι από σπουδαστές Έλληνες και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus, στο πτυχίο ή στο μεταπτυχιακό, συμμετείχαν στο workshop του Πολυτεχνείου «Ο Le Corbusier και η μοντέρνα Σαντορίνη». Είχε προηγηθεί η πρώτη τους επίσκεψη στη Σαντορίνη τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε έγινε η μελέτη και η καταγραφή του αρχιτεκτονικού πλούτου της παραδοσιακής θηραϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς της Οίας, Φοινικιάς, Φηρών, Μεσαριάς, Πύργου και Εμπορείου.

Το workshop «Ο Le Corbusier και η μοντέρνα Σαντορίνη» αποτελεί μέρος της διοργάνωσης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier, αλλά και έκφραση της εκπαίδευσης των σπουδαστών αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Σκοπός της επίσκεψης στη Σαντορίνη είναι η συλλογή πρωτογενούς και πρωτότυπου υλικού με άξονα τα ακόλουθα:

  • τα στοιχεία του εγγενούς μοντέρνου στη θηραϊκή αρχιτεκτονική,
  • τις επιρροές της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στο έργο του Le Corbusier
  • την επιστροφή του μοντέρνου κινήματος στη Σαντορίνη (1956-60)
  • την αλλοίωση της θηραϊκής αρχιτεκτονικής -έντεχνης και μη- έως σήμερα.

Οι σπουδαστές θα αφηγηθούν με οπτικοακουστικά μέσα την επίσκεψη και τη σπουδή αυτή στη Σαντορίνη, σε παραλληλία με το φιλμ του Moholy-Nagy, το οποίο αφηγείται το ταξίδι από τη Μασσαλία στον Πειραιά και μετά στις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Σέριφος & Ίος) το 1933, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής – CIAM: Les Congrès Internationaux d’Architecture Moderne. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη μαγιά για την δημιουργία φιλμ 17 λεπτών, όσο δηλαδή και το φιλμ του Moholy – Nagy.

Με την ολοκλήρωσή του, το υλικό των φοιτητών θα εκτεθεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα, στα Χανιά αλλά και στη Σαντορίνη, δημιουργώντας αφενός τη βάση για περαιτέρω μελέτη, ανάδειξη, διατήρηση και προστασία του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού και αφετέρου ενισχύοντας την εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος «Σαντορίνη, προορισμός όλο τον χρόνο».

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας απευθύνει πολλές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος προς:
– τα καταλύματα που φιλοξένησαν τους σπουδαστές δωρεάν: Heliotopos, Voreina Gallery Suites & Pelican Hotel
– το NST Travel και τον κ. Νίκο Παγώνη αλλά και τα ΚΤΕΛ και τον πρόεδρο τους κ. Μανώλη Σιγάλα που φρόντισαν για τις ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις των φοιτητών στο νησί
– την Εστία Πύργου για την διάθεση των χώρων της για την μελέτη των φοιτητών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη