Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τον “υπερτουρισμό” και την “τουρισμοφοβία”

Στην καινοτομία και τις εμπειρίες που αναζητούν όσοι ταξιδεύουν στις πόλεις θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ)  για τις “διακοπές πόλης” που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στην Ισπανία. Η ανάπτυξη των διακοπών πόλης μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη του τουρισμού στις κοινωνίες και στην οικονομία, κάτι που αποτελεί βασική αποστολή του ΠΟΤ.

Η πρόσφατη ανάπτυξη του αστικού τουρισμού απαιτεί εξασφάλιση βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών που θα ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του τουρισμού στη χρήση των φυσικών πόρων, στις υποδομές, στην κινητικότητα και στη συμφόρηση, καθώς και στον κοινωνικοπολιτισμικό του αντίκτυπο. Οι ολοένα και αυξανόμενες αρνητικές αντιλήψεις των ντόπιων απέναντι στους επισκέπτες, λόγω του συνωστισμού, του θορύβου και άλλων αρνητικών θεμάτων, έχουν δημιουργήσει τους όρους “υπερτουρισμός” και “τουρισμοφοβία” που διαδίδονται κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης.

“Η διακυβέρνηση είναι το κλειδί. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο αστικός τουρισμός είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο οδικό χάρτη για τον αστικό τουρισμό και να θέσουμε τον τουρισμό στην ευρύτερη αστική ατζέντα”, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Ζουράμπ Πολολικασβίλι. “Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα δουν και θα επωφεληθούν από τις θετικές πτυχές του τουρισμού” συμπληρώνει.

Σε σχετική έκθεση του ΠΟΤ εξετάζεται ο τρόπος διαχείρισης του τουρισμού σε αστικούς προορισμούς προς όφελος τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων. Σε αυτήν προτείνονται έντεκα στρατηγικές και 68 μέτρα που βοηθούν στην κατανόηση αλλά και στην διαχείριση της αύξησης των επισκεπτών. Προκειμένου να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι προκλήσεις για τη διαχείριση των επισκεπτών σε αστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα η σχέση μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών, η έκθεση περιλαμβάνει ανάλυση των αντιλήψεων για τον τουρισμό των κατοίκων οκτώ ευρωπαϊκών πόλεων, του Άμστερνταμ, της Βαρκελώνης, του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης, της Λισαβόανας, του Μονάχου, του Σάλτσμπουργκ και του Ταλίν.

Συνοπτικά οι 11 στρατηγικές που περιγράφονται στην έκθεση είναι:

1. Διασπορά των επισκεπτών εντός και εκτός πόλης
2. Χρονική διασπορά των επισκεπτών
3. Προώθηση νέων δρομολογίων και αξιοθέατων
4.
Αναθεώρηση και προσαρμογή των κανονισμών
5. Κατηγοριοποίηση των επισκεπτών σε ομάδες
6. Εξασφάλιση οφελών για τις τοπικές κοινότητες
7. Δημιουργία εμπειριών στην πόλη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες
8. Βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων της πόλης
9. Επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς
10. Επικοινωνία με τους επισκέπτες

11. Ορισμός μέτρων παρακολούθησης και αντίδρασης

Αναλυτικά την έκθεση του ΠΟΤ για τον υπερτουρισμό μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχει μια και μοναδική λύση για τον υπερτουρισμό. Αντίθετα ο τουρισμός χρειάζεται να αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για αειφόρο ανάπτυξη σε όλη την πόλη”, καταλήγει ο Koς Koens από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Breda. Η έκθεση συστήνει ένα κοινό στρατηγικό όραμα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους και τους επισκέπτες και υιοθετώντας προσεκτικό σχεδιασμό με σεβασμό στην χωρητικότητα και στις ιδιαιτερότητες κάθε προορισμού. “Η ενεργή εμπλοκή και η υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής είναι το κλειδί για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού”, εξηγεί ο καθηγητής Albert Postma. “Η οικοδόμηση κοινής ευθύνης μεταξύ των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων στην ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας”, καταλήγει ο ερευνητής Bernadett Papp.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη