Οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση, με τίτλο “από CONSTANTINVS I σε ΚωΝCTANTINOC XI”, που περιέχει σύντομες βιογραφικές σημειώσεις και σχόλια για όλους τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου, κυκλοφόρησε, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με συγγραφέα τον γνωστό λιμενολόγο, διδάκτορα πολιτικό μηχανικό κ. Γρηγόρη Δρέττα.

Το εξαιρετικό αυτό πόνημα περιλαμβάνει, περιληπτικά, “τα βιογραφικά σημειώματα όλων των αυτοκρατόρων (σημείωση σύνταξης: περισσότεροι από 100), από τον Κωνσταντίνο τον Ι τον Μεγάλο, τον ιδρυτή της Κωνσταντινούπολης, νέας πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους, μέχρι και τον Κωνσταντίνο τον ΧΙ το τελευταίο βασιλέα Αυτοκράτορα, που το κράτος είχε φθάσει να είναι φόρου υποτελές στους Σελτζούκους, και να αποτελείται, μόνον από την Κωνσταντινούπολη και τον “Μορέα” με πρωτεύουσα τον Μιστρά.

Παραθέτουμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο του συγγραφέα: “Ίσως φανεί περίεργο στον αναγνώστη αυτού του πονήματος ο τρόπος που αναγράφεται ο Αυτοκράτωρ στην αντίστοιχη σελίδα της βιογραφίας. Η επιλογή αυτή έγινε, για να γίνει φανερή η αλλαγή του τρόπου αναγραφής των ονομάτων των αυτοκρατόρων από το Κωνσταντίνο τον Ι μέχρι τον Κωνσταντίνο τον ΧΙ. Πώς τα ονόματα από καθαρά με λατινικές γραφές, μετασχηματίζονται σταδιακά, με καθαρά ελληνικές γραφές. Πώς από επίσημη γλώσσα, Λατινική, έγινε σταδιακά Ελληνική.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη