“Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” από τις 26/6 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίουτου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) που παρουσιάζεται από τα τέλη Μαΐου στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, σχεδιάστηκε μια μικρή ομότιτλη εκδοχή με αρχαιότητες του πρώτου Μουσείου της χώρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η οποία περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του. Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Από την Τρίτη 26 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα βρίσκεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελώντας τον τρίτο και τελευταίο σταθμό για το 2018.

Η περιοδεύουσα έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Απώτερος στόχος της συνεργασίας ΕΑΜ και ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές να λειτουργήσουν στην ελληνική περιφέρεια ως “δορυφόροι” του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένας ακόμη στόχος της σημαντικής αυτής συνεργασίας είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος με εκείνο του παρελθόντος, ως ένδειξη της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η έκθεση καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Σαράντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου Μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά, συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου παρουσιάζονται. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο από την Κόρινθο (330-320 π.Χ.) © ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Τήνου θα καταλαμβάνει η ενότητα με τα κυκλαδικά ειδώλια, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες. Στην πλειονότητά τους απεικονίζουν γυμνές γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια και ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το μεγάλου μεγέθους ειδώλιο εγκυμονούσας γυναίκας αλλά και ένα βιολόσχημο, που συνιστά προγενέστερο τύπο των κυκλαδικών ειδωλίων με διπλωμένα χέρια.

Βιολόσχημο μαρμάρινο ειδώλιο από το νεκροταφείο στα Γλυφά Πάρου (3200-2800 π.Χ.). © ΕΑΜ/ΤΑΠ. Φωτ. Σ. Μαυρομμάτης

Ένας εύληπτος τρόπος για να προσεγγίσουμε και να ανασυνθέσουμε την κατασκευή των ειδωλίων είναι η πειραματική αρχαιολογία. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον τρόπο και τα στάδια κατασκευής τους, αποτέλεσμα ενός πειράματος που ξεκίνησε το 2013, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει μαρμάρινα σκεύη, όπως μια φιάλη και ένα κωνικό ποτήρι, που εντυπωσιάζουν με την απλότητα της μορφής και την τελειότητα του σχήματος, καθώς και έναν κρατηρίσκο-καντήλα, που ονομάστηκε έτσι γιατί θύμιζε τις καντήλες των εκκλησιών.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 26/6 στις 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 27/6-31/8, καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00-18:00

Και οι δράσεις του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας δε σταματούν εδώ. Με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά (1938), από τις 17 Ιουλίου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, το ΠΙΟΠ σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διοργανώνει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την έκθεση «Γιαννούλης Χαλεπάς, επιστροφή στον Πύργο», που περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του Γ. Χαλεπά, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ.

Επίσης, τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο το “2ο Συμπόσιο Γλυπτικής”, σε συνδιοργάνωση του ΠΙΟΠ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης, Παναγιώτης Λάμπρου) και τέσσερις σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου θα δουλέψουν μαζί για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε τηνιακό μάρμαρο, αποτυπώνοντας διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here