Οι μαθητές γνωρίζουν τον αμπελώνα της Σαντορίνης

Με μεγάλη επιτυχία και με πολλές δόσεις ενθουσιασμού από τους μικρούς μαθητές συνεχίζονται τα σεμινάρια για την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη, που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, σε συνεργασία με γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού. Μέσα από αυτά, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές των Δ’ και Ε’ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης να έρθουν σε επαφή με τον αμπελώνα, τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και την παραγωγή του κρασιού, να βρουν τον “θησαυρό” που κρύβει η περιοχή τους.

Το πρόγραμμα φέτος πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΕΔΟΑΟ (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου), η οποία μάλιστα προτείνει να υλοποιηθεί και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

[adning id="140783"]


Ήδη έχουν λάβει μέρος τα δημοτικά σχολεία Πύργου-Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Μεσαριάς-Βόθωνα, Επισκοπής Γωνιάς-Καμαρίου, Οίας, Εμπορείου και το ειδικό σχολείο των Φηρών. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με τους μαθητές από τα δημοτικά των Φηρών, του Καρτεράδου και της Θηρασιάς.

Κάθε σεμινάριο διαρκεί περίπου 3 ώρες και περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο κορμός κάθε σεμιναρίου αποτελείται από τρεις βασικές θεματικές ενότητες, ωστόσο προσαρμόζεται ανάλογα με τη δυναμική του εκάστοτε σχολείου.

α) Επίσκεψη σε αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά μαθαίνουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.

γ) Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας, με τα παιδιά να πραγματοποιούν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ), προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)

Στο τέλος κάθε σεμιναρίου τα παιδιά λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένη από τον Δήμο Θήρας και την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη