Θέματα υγείας: Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από την υπέρταση (γ’ μέρος)

heart_gettyΑπό τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Με έξι νέους μύθους και αλήθειες ολοκληρώνουμε σήμερα το κεφάλαιο των μύθων γύρω από το θέμα της υπέρτασης.

Μύθος: Η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε υψηλά επίπεδα (πχ 200 / 100 mmHg) είναι υπερτασική κρίση και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αλήθεια: Αυτή καθ’ αυτή η τιμή της αρτηριακής πίεσης ή η ταχύτητα ανόδου της, δεν αποτελούν κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια κατάσταση επείγουσα. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να συμβούν και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες έντονου στρες. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποφεύγετε λοιπόν να παίρνετε εκτάκτως φάρμακα υπό το κράτος πανικού. Μόνο από τον αρμόδιο ιατρό σας θα παίρνετε οδηγίες.

Μύθος: Το σκόρδο κάνει καλό στην πίεση.

Αλήθεια: Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης όταν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες (πχ 10-25 σκελίδες νωπού σκόρδου την ημέρα). Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι εκχυλίσματα ή αποστάγματα σκόρδου, που όμως δεν μπορούν να έχουν σταθερή περιεκτικότητα στην δραστική ουσία που περιέχει το σκόρδο και άρα είναι δύσκολο έως αδύνατον να εξασφαλίσουν σταθερή δόση. Η δράση τους όπως άλλωστε είπαμε είναι ελάχιστη.

Μύθος: Ο υπερτασικός είναι σε θέση να καταλαβαίνει πότε ανεβαίνει η πίεσή του, με ένδειξη κάποια συμπτώματα.

Αλήθεια: Με εξαίρεση την πολύ σπάνια υπερτασική εγκεφαλοπάθεια, δεν έχει αποδειχτεί καμία συσχέτιση του ύψους της πίεσης με την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή η ζάλη. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη, ότι η αύξηση της πίεσης γίνεται αντιληπτή, οδηγεί συχνά σε αυτορρύθμιση της αγωγής από τον υπερτασικό ανάλογα με τα συμπτώματα. Η εξήγηση είναι εντελώς διαφορετική. Όταν κάποιος έχει κάποιο ενόχλημα όπως η ζάλη ή ο πονοκέφαλος, ενοχλήματα πολύ συνηθισμένα σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους υπερτασικούς, τότε ανεβαίνει σαν αντίδραση η πίεσή του, όπως θα ανέβαινε αν τον πόναγε το δόντι του ή αν νευρίαζε. Όταν μάλιστα είναι και υπερτασικό άτομο, ή άνοδος αυτή της πιέσεως είναι συχνά σημαντική, αλλά είναι αποτέλεσμα και όχι αίτιο του ενοχλήματος. Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι ίσως το 15% των υπερτασικών κάτι να αισθάνεται, όμως τα συμπτώματα αυτά, δεν μπορούν να αλλάξουν την στρατηγική αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Μύθος: Στους ηλικιωμένους υπερτασικούς η πίεση δεν χρειάζεται να ελαττώνεται επειδή τα διάφορα όργανα όπως εγκέφαλος και νεφρά έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτή την πίεση.

Αλήθεια: Η σταδιακή και προσεκτική μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν είναι αυξημένη, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και στους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς και στους νέους. Η προστασία μάλιστα των ηλικιωμένων από την θεραπεία είναι μεγάλη. Η μείωση όμως της πιέσεως πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μόνο με την επίβλεψη και τις οδηγίες ιατρού. Η πιο πρόσφατη οδηγία, δείχνει να είναι ανεκτή μια πίεση γύρω στο 140/90 mmHg, ως ικανοποιητική για μεγάλες ηλικίες.

Μύθος: Υπάρχει μια μορφή αύξησης της πίεσης, η καλούμενη “νευροπίεση” που είναι λιγότερο επικίνδυνη από την πραγματική υπέρταση και που δεν μπορεί να ελεγχθεί, επειδή εξαρτάται από εξωτερικές επιδράσεις όπως συγκίνηση, φόβος, οργή, θυμός κλπ .

Αλήθεια: Η συγκινησιακή επίδραση στην αρτηριακή πίεση ισχύει για όλα τα άτομα, υπερτασικά ή όχι (πχ σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο, που οδηγεί και πατάει απότομα φρένο για να μην σκοτώσει έναν πεζό, η πίεση μπορεί να φτάσει και 210 mmHg) αλλά ο ορισμός ως υπέρταση, εξαρτάται μόνο από τις τιμές της πίεσης σε στιγμές ηρεμίας. Άρα αθώα υπέρταση του τύπου “νευροπίεση” δεν υπάρχει γιατί δεν είναι υπέρταση.

Μύθος: Τα πορτοκάλια αυξάνουν την πίεση.

Αλήθεια: Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις για το ότι τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως τα πορτοκάλια, προστατεύουν από την υπέρταση και σε κάθε περίπτωση οι υπερτασικοί που παίρνουν διουρητικά πρέπει να λαμβάνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο. Η σύνδεσή τους με την αύξηση της πίεσης έγινε από την χορήγηση πορτοκαλάδας μετά την αιμοδοσία. Η αιτία όμως είναι ότι απλά πρέπει να αναπληρώσουμε τον όγκο των υγρών που δώσαμε και αντί να δοθούν 1-2 ποτήρια νερό, δίνουμε λίγη πορτοκαλάδα, όπως θα μπορούσε να ήταν λεμονάδα ή όποιο άλλο αναψυκτικό ή υγρό.

Τελικό συμπέρασμα: Να ρωτάτε τον γιατρό σας και μην κάνετε ό,τι ακούτε από μη ειδικούς.

Προηγούμενα άρθρα:
Θέματα υγείας: Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από την υπέρταση (α’ μέρος)
Θέματα υγείας: Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από την υπέρταση (β’ μέρος)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη