Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια γνωριμίας με τον αμπελώνα για μαθητές της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου για μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς. Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Δ’ και Ε’ τάξης δημοτικού, με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη. Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί, είχε η κα Ιωάννα Βαμβακούρη, οινολόγος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το κάθε σεμινάριο διαρκούσε τρεις περίπου ώρες και περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 600 περίπου μαθητές -υπό την καθοδήγηση οινολόγων και γεωπόνων- ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

Κάθε σεμινάριο χωριζόταν σε τρία σκέλη:

α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά μάθαιναν πώς σχηματίζεται η κουλούρα και πώς κλαδεύεται το αμπέλι.
β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίαζε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά μάθαιναν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).
γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

Στα παιδιά δόθηκαν παιχνίδια λέξεων για το αμπέλι και το κρασί, ενώ όλα έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου, υπογεγραμμένη από τον Δήμο Θήρας και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετείχε το σύνολο των Δημοτικών Σχολείων του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Σχολείου, ενώ για πρώτη φορά φέτος το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Θηρασιά (Κτήμα Μικρά Θήρα) για όλα τα παιδιά του νησιού (α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης).

[adning id="140783"]

Και φέτος η όλη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από όλα τα οινοποιεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, όσο και από τα σχολεία, δασκάλους και μαθητές. Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου, αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον. Η πρόσφατη ένταξη της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Σαντορίνης στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας κάνει ακόμα μεγαλύτερο το κίνητρο για ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να γνωρίσει η νεότερη γενιά την παράδοση και έπειτα να τη συνεχίσει και να τη διατηρήσει.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής:
– Τους εθελοντές οινολόγους και γεωπόνους, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα: Κωνσταντίνα Αργυρού, Ιωάννα Βαμβακούρη, Πέτρο Βαμβακούση, Νίκο Βαρβαρήγο, Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Ηλία Ρουσσάκη και Γιώργο Σκοπελίτη.
– Τα οινοποιεία που συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και διέθεσαν τους χώρους τους για τα σεμινάρια αυτά: Οινοποιείο Vassaltis, Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιείο Γαβαλά, Οινοποιείο Μπουτάρη, Santo Wines, Κτήμα Μικρά Θήρα, Κτήμα Σιγάλα & Οινοποιείο Χατζηδάκη.
– Τους εθελοντές της Επιτροπής Πολιτισμού καθώς και την ομάδα του κ. Λευτέρη Τζούρου στο ΔΑΠΠΟΣ για την προμήθεια των υλικών του σεμιναρίου.
– Τους διευθυντές και δασκάλους όλων των δημοτικών του νησιού που ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς και τον Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κλουβάτο, ο οποίος υποστηρίζει κάθε ανάλογη πρωτοβουλία.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη