Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του CanSant στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής

Η ομάδα CanSant την ημέρα της εκτόξευσης του δορυφόρου

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Θήρας στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 18-21 Απριλίου. Δέκα ομάδες μαθητών από διάφορα λύκεια της Ελλάδας κλήθηκαν να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν δορυφόρους σε όγκο και σχήμα ενός κουτιού αναψυκτικού, εξοπλισμένους με τέτοια συστήματα, ώστε κατά την πτώση και προσγείωσή τους να πραγματοποιούν μετρήσεις και να συλλέγουν συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία παρουσίασαν ενώπιον της κριτικής επιτροπής.

Ο δορυφόρος του ΓΕΛ Θήρας ονομάστηκε CanSant και εκτός της μέτρησης πίεσης και θερμοκρασίας, που ήταν η πρωτεύουσα αποστολή-κοινή για όλα τα σχολεία, είχε να μετρήσει επίσης και το μέγεθος του μαγνητικού πεδίου της Γης και τα επίπεδα της ακτινοβολίας γ. Η εκτόξευση έγινε ομαλά σε ύψος 1 χλμ. με τη βοήθεια πυραύλου στο ιδιωτικό αεροδρόμιο της Κωπαΐδας και κατά την πτώση του συνέλεξε δεδομένα τα οποία καταγράφηκαν σε εσωτερική κάρτα μνήμης, ενώ παράλληλα στάλθηκαν σε δέκτη που υπήρχε στο έδαφος, τα οποία στη συνέχεια οι μαθητές επεξεργάστηκαν για να ετοιμάσουν την τελική παρουσίαση.

Καταγραφή δεδομένων από τον δορυφόρο την ώρα της πτώσης

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 10 αποστολές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι 5 βγήκαν εκτός συναγωνισμού, καθώς άλλοι δορυφόροι δε λειτούργησαν και άλλοι χάθηκαν κατά την προσγείωση, λόγω άστατων καιρικών συνθηκών.

[adning id="140783"]

Τις τρεις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού κατέλαβαν κατά σειρά: 1. Η ομάδα CanSat CANIS από το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο), 2. Η ομάδα Solaris Sat CanSat από το Πρότυπο Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολή Νέας Σμύρνης, 3. Η ομάδα Zephyrus CanSat από το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων. Η πρώτη ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στις 28 Ιουνίου, στη Βρέμη της Γερμανίας.

Η ομάδα του ΓΕΛ Θήρας επέστρεψε στη Σαντορίνη, χωρίς διάκριση μεν, αλλά ευχαριστημένη για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος και πλούσια σε εμπειρίες.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη