Σαντορίνη: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περισυλλογή της νεκρής φάλαινας – Φωτογραφίες

Το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα της περισυλλογής της νεκρής φάλαινας, βάρους άνω των 7 τόννων και μήκους 9 μέτρων, που είχε εκβρασθεί σε δύσβατη ακτή, στην περιοχή Αδιάβατα, της καλντέρας της Σαντορίνης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με την κτηνιατρική έκθεση της νεκροψίας του ζώου, το κήτος, αρσενικού φύλου, βρισκόταν σε αποσύνθεση και έφερε μεταθανάτιες κακώσεις. Ο θάνατός του πιθανώς να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Για τις ανάγκες της περισυλλογής χρησιμοποιήθηκε το μικρό φερυ μποτ (παντόφλα) Νήσος Θηρασία και γερανοφόρο όχημα που είχε επιβιβασθεί για τον σκοπό αυτό επί του σκάφους. Το σώμα της φάλαινας τυλίχτηκε με πανιά και δέθηκε με σχοινιά από ομάδα δυτών και στη συνέχεια επιχειρήθηκε η ανέλκυσή του. Η διαδικασία αποδείχτηκε πολύ δύσκολη καθώς το βάρος ήταν μεγάλο και η φάλαινα είχε ήδη αρχίσει να ανοίγει και να κινδυνεύει να διαλυθεί. Το σκάφος έσυρε την επιπλέουσα -και δεμένη στο γερανοφόρο- φάλαινα στα ανοικτά πίσω από το Ασπρονήσι όπου επιχειρήθηκε εκ νέου η ανέλκυσή της και η τοποθέτησή της επί του σκάφους, με επιτυχία αυτή τη φορά.

Στη συνέχεια το Νήσος Θηρασία κατέπλευσε στον Αθηνιό από όπου η νεκρή φάλαινα μεταφέρθηκε και θάφτηκε στη χωματερή του νησιού.

Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Ηλίας Πελέκης, ο οποίος επέβαινε επί του σκάφους και επέβλεπε την όλη διαδικασία.

Φωτογραφίες: Κώστας Κωνσταντινίδης

Τελευταία ενημέρωση: 12/4 – ώρα 11:30

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here