Η ομιλία Μ. Κανακάρη στο Thalatta 2012 για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Το συνέδριο THALATTA 2012, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, 22-23 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, η οποία ήταν και Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Μάκης Κανακάρης συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου και μίλησε στο θέμα που αφορούσε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Ακολουθεί παρακάτω αυτούσια η ομιλία του, όπως δημοσιεύθηκε στο www.santorini-boatmenunion.com:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Κωνσταντινίδη για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Από την πρώτη στιγμή που μας έγινε η πρόταση να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια το κάναμε με μεγάλη προθυμία γιατί πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτού του Συνεδρίου θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε σημαντικά συμπεράσματα.

Κύριε Βουλευτά , κύριε Γενικέ , κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Η νησιωτική Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός. Λόγω της διεθνούς και εθνικής κρίσης, έχει πληγεί και ο τουρισμός στη χώρα μας. Καλούμεθα, λοιπόν, να βρούμε λύσεις για τη διατήρηση, αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Η ανάπτυξη είναι η μόνη απάντηση και πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τεράστια είναι η δυναμική της Ελλάδας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική δυσπραγία και να αντικρίσουμε δυνατοί και προπάντων αξιοπρεπείς την επόμενη μέρα. Θα περιορισθώ αποκλειστικά στα θέματα των λιμενικών εγκαταστάσεων και της κρουαζιέρας στο χώρο που επαγγελματικά δραστηριοποιείται η Ένωση Λεμβούχων. Για τις πολλές μορφές τουρισμού που έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον των νησιών μας, καθώς και για τις άλλες ενότητες αναφέρθηκαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί εμπειρογνώμονες που στους σημερινούς δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση της χώρας, με το έργο, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 800 και πλέον λιμανιών.

Ωστόσο, στις διαβουλεύσεις για την Ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική, η Ελληνική πλευρά μπορεί και πρέπει να τονίσει τη σημαντικότερη ανάγκη ειδικών προβλέψεων για τη νησιωτικότητα ώστε να εξασφαλίσει ενισχύσεις των κρίσιμων, για τη συνοχή της Ε.Ε , νησιωτικών λιμανιών.

Μέχρι σήμερα, η αυτοδιοίκηση δεν έχει δείξει ουσιαστικά, καμία δυνατότητα σχεδιασμού λιμενικής πολιτικής. Τα δημοτικά λιμενικά ταμεία κάνουν παρεμβάσεις, πρόχειρες λύσεις συντήρησης στις λιμενικές εγκαταστάσεις, μερικές απ’ αυτές κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες. Αν τα λιμενικά ταμεία δεν μετασχηματιστούν σε Α.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν βιώσιμες οικονομικές μονάδες ούτε πρόκειται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επειδή, οι ελλείψεις είναι μεγάλες και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των λιμανιών αναγκαίος για την ασφάλειά τους και για την διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιαίτερα υπό το σημερινό καθεστώς της οικονομικής κρίσης, θεωρείται πλέον απαραίτητη η προώθηση και στήριξη επενδύσεων ειδικά σε υποδομές που ενισχύουν τον τουρισμό κρουαζιέρας και τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποτελέσει τον στρατηγικό χώρο ασφαλούς υποδοχής κρουαζιερόπλοιων με μεγάλη γκάμα επιλογής προορισμών. Σημαντικά πλεονεκτήματά μας είναι ο πολιτισμός μας, η μοναδική πολυνησία, το φυσικό περιβάλλον, οι ιδεώδεις καιρικές συνθήκες, ο ιδανικότερος χώρος για κρουαζιέρες.

Πρέπει να παρουσιάσουμε στις μεγάλες πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, ότι διαθέτουμε αξιόλογες λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές που θα εξασφαλίζουν τη σωστή εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών.

Οι αξιόλογες λιμενικές εγκαταστάσεις που αναφέρουμε, δεν έχουν σχέση στην προκειμένη περίπτωση, με το μέγεθος της εγκατάστασης αλλά με την ασφάλεια και την ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η Σαντορίνη, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα από ενδιάμεσος σταθμός, να μετατραπεί σε αφετηρία κρουαζιέρας. Βασικές προϋποθέσεις είναι να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις της, να δημιουργήσει μεγαλύτερους χώρους υποδοχής επιβατών στο αεροδρόμιο, που ήδη δέχεται εκατοντάδες πτήσεις charter.

Να κατασκευάσει μία νέα σύγχρονη μονάδα τελεφερίκ με μεγάλη μεταφορική ικανότητα. Όπως ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, κύριος Ανωμερίτης όσο και ο Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος , κύριος Καστελάνος, σε καμία περίπτωση τα λιμάνια δεν μπορεί να είναι ξεκομμένα από τις πόλεις.

Το βασικό κριτήριο για να επισκεφθεί ή να επιλέξει έναν προορισμό οποιοσδήποτε επισκέπτης, πόσο μάλλον αν είναι προχωρημένης ηλικίας ή έχει προβλήματα υγείας είναι η ασφάλειά του, δηλαδή πρώτον, ένας τόπος που δε θα κινδυνεύει από αναταραχές, βίαιες ενέργειες, θα αστυνομεύεται σωστά, δεύτερον θα διαθέτει μία αξιόλογη μονάδα υγείας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πιθανό πρόβλημά του. Είναι αναγκαίο το κράτος να λειτουργήσει άμεσα το άρτια εξοπλισμένο Νοσοκομείο μας, τρίτον, να διαθέτει αεροδρόμιο, τρόπο άμεσης και γρήγορης αναχώρησης για οποιοδήποτε λόγο.

Όταν ο προορισμός, αποτελεί λιμάνι εκκίνησης της Κρουαζιέρας στα πλαίσια ενός συνδυαστικού προϊόντος fly cruise, τα οικονομικά οφέλη είναι μεγάλα, αφού οι τουρίστες παραμένουν κάποιες μέρες στον προορισμό δαπανώντας σημαντικά χρηματικά ποσά για κατάλυμα, διατροφή κ.λπ., αλλά σε κάθε περίπτωση και σαν ενδιάμεσος σταθμός.

Το υπέροχο νησί μας μαγεύει τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που σε ένα μεγάλο ποσοστό θα το επισκεφθούν ξανά στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής περιήγησης. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο προβλήθηκε και αναπτύχθηκε τουριστικά και έγινε γνωστή η Σαντορίνη παγκοσμίως.

Σε ένα υποανάπτυκτο νησί μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα από την αρχή. Σε ένα υπό ανάπτυξη νησί μπορείς να κάνεις ουσιαστικές παρεμβάσεις και να αλλάξεις την πορεία των πραγμάτων. Σε ένα αναπτυγμένο νησί που δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν γίνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, υποχρεούσαι να διαχειριστείς σωστά μία διαμορφωμένη κατάσταση, δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές και τα αναγκαία αναπτυξιακά αυτά έργα, ώστε να εξυπηρετήσεις τους επισκέπτες σου και όχι να τους ταλαιπωρείς και να τους αποτρέπεις να ξαναέλθουν.

Ακούμε το σλόγκαν της φέρουσας χωρητικότητας και αναρωτιέμαι, πιστεύουν κάποιοι ότι αξιοποιήσαμε, αναπτύξαμε και αναδείξαμε όλα τα αξιοθέατα, ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία του νησιού μας ; Ασκήσαμε την πολιτική της τουριστικά ισόρροπης ανάπτυξης όλων των τοπικών διαμερισμάτων του νησιού και έχουν αυτήν την επισκεψιμότητα ώστε να έχει επέλθει ο κορεσμός;

Από τις προτάσεις, απόψεις, εισηγήσεις στελεχών με εμπειρία, που ακούστηκαν στο Συνέδριο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, να αλλάξουμε τα πράγματα, να κινηθούμε δυναμικά μπροστά. Χωρίς ανάπτυξη (με σεβασμό βεβαίως στο περιβάλλον), δεν πρόκειται να βγούμε από την σημερινή οικονομική δυσπραγία και να αντικρίσουμε το μέλλον δυνατοί. Δύναμη, δεν είναι το, έτσι τα βρήκαμε έτσι να τα αφήσουμε. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη