Παρούσα και φέτος η Σαντορίνη στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Κάλεσμα σε μουσικούς για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

Το νέο λογότυπο της ΕΓΜ. Ένα κεφαλαίο Μ, όπως Μουσική/Music, σχεδιασμένο με ισόπλευρα τρίγωνα που οι γραμμές τους τέμνονται στις 60° όσα και τα λεπτά της ώρας. Από πάνω ο ήλιος για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, με 21 ακτίνες, όσες και οι ημέρες του Ιουνίου την ημέρα της γιορτής.

Για μία ακόμη χρονιά η Σαντορίνη δηλώνει την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, φέτος μάλιστα με τη σύμπραξη της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Θήρας και του παραρτήματος Θήρας του Εθνικού Ωδείου.

Η 18η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής γιορτάζεται φέτος πανευρωπαϊκά κατά το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου. Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί θα μπορούν να βγουν στους δρόμους ή στις πλατείες του νησιού προβάλλοντας αφιλοκερδώς τη μουσική τους. Ήδη στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής συμμετέχουν η Οία (πλατεία Πλατσανής), τα Φηρά (δρόμος Μητρόπολης και Μέγαρο Γκύζη) και ο Πύργος (πλατεία).

Στις εκδηλώσεις μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε μουσικός ή μουσικό σχήμα επιθυμεί δηλώνοντας το στο press@thira.gov.gr ή στο τηλέφωνο 2286360129 μέχρι τις 31 Μαΐου. Το αναλυτικό πρόγραμμα, οι ώρες και η ακριβής τοποθεσία των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής
Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του καλοκαιρινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang ξεκίνησε στην Γαλλία η Ημέρα Γιορτής της Μουσικής, η οποία έγινε γρήγορα θεσμός και από το 1985 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με τον ίδιο σκοπό.

Η Αθήνα, πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. Από τότε η Γιορτή της Μουσικής πήρε Ευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σήμερα στην Ευρώπη, 22 χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία έχουν πια καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ως μια ετήσια θεσμική εκδήλωση.

Στην Ελλάδα με ιδιωτική πρωτοβουλία οργανώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο εκδηλώσεις που ανέδειξαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες έλληνες καλλιτέχνες. Μέσα σε 10 χρόνια, έχουν παρουσιαστεί 800 ελληνικά σχήματα, 70 σχήματα από το εξωτερικό σε 400 εκδηλώσεις της Γιορτής! Έχουν εμφανιστεί περισσότεροι από 4.000 μουσικοί ενώ έχουν παρακολουθήσει συναυλίες πάνω από 600.000 θεατές.


Στο πλαίσιο ανταλλαγών, 100 σχήματα έχουν μετακινηθεί πανελλαδικά ενώ 10 Ελληνικά σχήματα ταξίδεψαν στο εξωτερικό προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι σήμερα το μοναδικό μουσικό και πολιτιστικό γεγονός, που συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα!

Η ΕΓΜ (Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής) Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

Print Friendly, PDF & Email