Παρουσίαση ιστορικού αρχείου Δήμου Θήρας την Πέμπτη στο Μπελλώνειο

xristos_loukosΓια τρίτη συνεχή χρονιά, θα γίνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού του Δήμου Θήρας, από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κο Χρήστο Λούκο και τους συνεργάτες του

Αυτή τη φορά θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της φετινής χρονιάς, κυρίως από τους οικισμούς της Μεσαριάς, του Βόθωνα, του Καμαρίου, της Θηρασιάς και του Ημεροβιγλίου, καθώς και η συνολική πορεία της έρευνας και ταξινόμησης.

Η καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού γίνεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες με την καθοδήγηση και εποπτεία του ομότιμου καθηγητή κ. Χρήστου Λούκου και έχει ξεκινήσει από το 2014, ενώ η ολοκλήρωση της καταγραφής και ταξινόμησης αναμένεται μέσα στο 2017. Το ιστορικό αρχειακό υλικό που ταξινομείται αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία της Σαντορίνης. Μέσα από τα αρχεία αυτά θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει τους κατοίκους παλαιότερων εποχών και τις ασχολίες τους, τον τρόπο ζωής αλλά και σημαντικά στοιχεία παλαιότερων εποχών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής: απογραφές κατοίκων ανά οικογένεια, εκλογικούς καταλόγους, δημοτολόγια, ετήσιες γενικές εκθέσεις δημάρχων, κτηματικούς καταλόγους, βιβλίο αστυνομικών ελέγχων διαβατηρίων, στρατολογικούς ελέγχους καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί σε κοινοτικά καταστήματα, πολιτιστικούς συλλόγους και αφορά τον δημόσιο βίο.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βρεθεί και να ταξινομηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Θήρας. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Θήρας καλεί όλους τους πολίτες της Σαντορίνης αφενός να βοηθήσουν στην περαιτέρω εύρεσή του με οποιαδήποτε πληροφορία που πιθανώς να έχουν για το πού μπορεί να βρίσκεται και αφετέρου να προσφέρουν τα δικά τους αρχεία για καταγραφή/ταξινόμηση.

Print Friendly, PDF & Email