Παρουσιάσθηκε η μελέτη για τη γεωθερμία της Σαντορίνης

Η προοπτική αξιοποίησης της γεωθερμίας που υπάρχει άφθονη στη Σαντορίνη βρέθηκε στο προσκήνιο το απόγευμα της Δευτέρας 18/5/2015, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης “Αξιολόγηση γεωθερμικών πόρων και των τρόπων αξιοποίησής τους στη Σαντορίνη”.

fytikas_zorzos_0308
Ο καθηγητής Μιχάλης Φυτίκας (αριστερά) με τον δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο. Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Η μελέτη παρουσιάσθηκε από τους καθηγητές κ.κ. Μιχάλη Φυτίκα και Νίκο Ανδρίτσο, ενώ εισαγωγικά μίλησε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος.

geothermiko_pedio_santorinis
Χωροθέτηση του πιθανού γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας. Το γεωθερμικό πεδίο Σαντορίνης χαρακτηρίσθηκε ως πιθανό γιατί υπάρχουν εκεί μόνο ερευνητικές και όχι παραγωγικές γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 450 m περίπου.

Τα συμπεράσματα – προτάσεις της μελέτης συνοψίζονται ως εξής

  • Προηγούμενη έρευνα άλλα και η παρούσα καταγραφή και αξιολόγηση των στοιχείων πιστοποίησαν το αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό χαμηλής θερμοκρασίας στη Σαντορίνη.
  • Το γεωθερμικό αυτό δυναμικό θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για θέρμανση χώρων, θερμοκηπίων και κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς και για την ανάπτυξη συγκροτημάτων ευεξίας (SPA), κάτι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου του νησιού.
  • Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αφυδάτωσης της άνυδρης σαντορινιάς τομάτας
  • Σε όλη Σαντορίνη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας τόσο για θέρμανση χώρων όσο και για ψύξη. Για το τελευταίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και θαλασσινό νερό.
  • Η ύπαρξη δυναμικού μέσης ενθαλπίας (με θερμοκρασίες νερών 90-120 °C) που μπορεί να υπάρχει σε μεγαλύτερα βάθη πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή.
    Πιθανές Χρήσεις: ηλεκτροπαραγωγή με το δυαδικό κύκλο και, δευτερευόντως, για αφαλάτωση υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού και άλλες διαδοχικές θερμικές χρήσεις (συμπαραγωγή).

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη