Παύει η δωρεάν διάθεση της πλαστικής σακούλας από 1/1/18

"Ζήτημα επιβίωσης" η μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας

Κάθε άλλο παρά θετική είναι η αποτίμηση 52 χρόνια μετά τη “γέννηση” της πλαστικής σακούλας, καθώς η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει “βόμβα” στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και κατ’ επέκταση και σε βάθος χρόνου να βλάψουν όλους εμάς.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες. Για να περιοριστεί λοιπόν η μάστιγα της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές.

[adning id="140783"]


Κάτι ανάλογο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες εντός ή εκτός ΕΕ. Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία η πλαστική σακούλα χρεώνεται με 0,07 ευρώ έκαστη, στη Βουλγαρία εφαρμόζεται χρέωση 0,32 ευρώ, στη Γερμανία πολλά καταστήματα χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες με 0,25 ευρώ, στο Τορόντο του Καναδά 0,05 ευρώ, το ίδιο και στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ενώ στην Ιταλία από το 1989 θεσπίστηκε χρέωση 0,07 ευρώ και από το 2011 απαγορεύτηκε η χρήση τους, όπως και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά και στη Γαλλία από το 2016.

Με την εφαρμογή του μέτρου και στην Ελλάδα, αναμένεται να αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη