Θέματα υγείας: Περί κεφαλαλγίας…

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Ένα από το πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς στον γιατρό τους είναι ο πονοκέφαλος. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, διότι ένας έντονος πονοκέφαλος μειώνει τη δυνατότητα να εκτελούμε καθημερινές εργασίες και έχει υπολογιστεί πως μέσα στον χρόνο το 40% περίπου των Ελλήνων θα υποστεί τέτοιας έντασης επεισόδιο.

Εκτός από τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε κάποιο άλλο νόσημα (θα πούμε παρακάτω), η πιο συχνή μορφή είναι η κεφαλαλγία τάσης. Είναι συνήθως μέσης έντασης επεισόδια, συνηθέστερα σε γυναίκες, αφορά και τις δυο πλευρές του κεφαλιού, στο εμπρός ή πίσω μέρος του και περιγράφεται ως έντονο σφίξιμο ή αίσθημα πίεσης. Μπορεί να έχει μορφή μεμονωμένων και σπάνιων επεισοδίων ή και χρόνια εμφάνιση. Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή, αλλά η θεωρία της ψυχογενούς αιτιολογίας έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται ως αίτιο και αξιολογείται μόνο ως επιβαρυντικός παράγων, μαζί με την έλλειψη ύπνου, το άγχος, την κατάθλιψη και την κατάχρηση παυσίπονων (προσοχή στο τελευταίο!).

Αντιμετωπίζεται με λογική χρήση αναλγητικών όπως η ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Σε χρόνια μορφή της υπάρχουν άλλου τύπου φάρμακα, για τα οποία θα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

[adning id="140783"]


Άλλη έντονη μορφή κεφαλαλγίας είναι η ημικρανία. Είναι μια κεφαλαλγία στο μισό συνήθως του κεφαλιού, που συνοδεύεται από οφθαλμολογικά ή νευρολογικά σημεία. Μπορεί να εκδηλώνεται από την παιδική και εφηβική ηλικία, και έχει συχνά κληρονομική εμφάνιση. Προκαλείται από ψυχικό στρες, έμμηνο ρύση, έντονα φώτα, οινοπνευματώδη ποτά, αϋπνία κλπ. Συνοδεύεται συχνά από ναυτία ή έμετο και ευαισθησία στο φως και είναι ο λόγος που οι πάσχοντες επιλέγουν σκοτεινούς χώρους και ησυχία από θορύβους. Η διάρκεια των κρίσεων μπορεί να είναι και ώρες, με συχνή υποχώρηση μετά τον βραδινό ύπνο.

Η αντιμετώπιση γίνεται και εδώ με παυσίπονα τύπου παρακεταμόλης ή ακετυλοσαλυκιλικού οξέος εκτός και αν η μορφή είναι πολύ έντονη όπου υπάρχουν πιο ειδικά φάρμακα, που θα συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τέλος να αναφέρουμε τις κεφαλαλγίες που οφείλονται σε διάφορες άλλες παθήσεις, ο κατάλογος των οποίων είναι μεγάλος, αφορούν όμως πολύ μικρότερο ποσοστό από την συνήθη κεφαλαλγία και ημικρανία που αναφέραμε. Κάθε αιφνίδιο λοιπόν σύμπτωμα που επιμένει θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό. Η κεφαλαλγία είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας, όταν είναι συχνή και εμποδίζει το να λειτουργούμε φυσιολογικά στην καθημερινότητά μας. Ζητήστε βοήθεια ειδικού και να γνωρίζετε πως σε επίμονα ή έντονα περιστατικά υπάρχουν σε νοσοκομεία, ειδικά ιατρεία αντιμετώπισης της κεφαλαλγίας. Επισκεφθείτε τα!

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη