Αλέξης Τσίπρας από Ρόδο: Πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από 1/7/18

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου από την 1η Ιουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε ορισμένα μικρότερα νησιά στις Κυκλάδες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο 13ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο και αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, έκανε λόγο για “εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα” νομοθετική πρωτοβουλία η οποία είναι ήδη έτοιμη. Όπως είπε, όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού κατοικούν, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες μετακίνησης.

Ανέφερε επιπλέον ότι η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και για το 2019 τουλάχιστον σε 150 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, το κόστος θα επιδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε.

Επεσήμανε δε ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι για τους κατοίκους των νησιών θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα στοιχεία και τα ταξίδια τους και θα τους πιστώνεται το ποσό στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα μεταφοράς εμπορευμάτων και θα επιδοτείται η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από τη χερσαία μεταφορά.

Ανέφερε εξάλλου ότι “δεν πρέπει να συσχετίσουμε τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική”, προσθέτοντας ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική εξίσωση στον ΦΠΑ. Όπως είπε, “την ιδέα την έδωσαν στους δανειστές κάποιοι εγχώριοι”.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και η αδειοδότηση υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Όπως ανέφερε, ήδη το Σχέδιο Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέσα στον χρόνο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίησή τους. “Στόχος μας είναι όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση να έχουν ένα υδατοδρόμιο”, συμπλήρωσε.

Για τον Αναπτυξιακό Νόμο, σημείωσε ότι από τις 73 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 66 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 288 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι Καστελόριζο, Σύμη και Αστυπάλαια θα γίνουν τα πρώτα “έξυπνα νησιά” με ενεργειακή αυτονομία και μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως εξήγησε, τα τρία νησιά έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός “έξυπνου Ηλεκτρικού Συστήματος”, μέσα από ειδικά τεχνικά έργα.

“Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και ​χωρίς ​νέες βαριές δεσμεύσεις για τον λαό​ μας​, όπως ​κάποιοι προεξοφλούσαν”, δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως “η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει ολοκληρωτικά με την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης”. Επέμεινε, δε, ότι “εκεί που άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε”.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “μετά από οκτώ ​σκληρά ​χρόνια, η οικονομία ​πατάει​ ξανά ​στα πόδια της​ και η χώρα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα την ​​αναπτυξιακή της​ πολιτική”. “Παίρνουμε το μέλλον​ μας,​ στα δικά μας χέρια”, υπογράμμισε και έκανε λόγο για “το δικό ​μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς υποδείξεις τρίτων”.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here