20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Πιθανό η έκρηξη να έγινε 50 χρόνια νωρίτερα

Share

Η συζήτηση για την ακριβή χρονολόγηση της μεγάλης τελευταίας έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, της λεγόμενης μινωϊκής, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά από άρθρο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά, στις 15 Αυγούστου 2018, στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και που αφορούσε σε σχετική επιστημονική μελέτη.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δενδροαρχαιολόγος Charlotte Pearson, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές ραδιοχρονολόγησης και ανέλυσαν 285 δακτυλίδια δέντρων από καλιφορνέζικα πεύκα bristlecone και ιρλανδικές βελανιδιές που κυμαίνονταν από το 1700 έως το 1500 π.Χ. δηλαδή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εποχή που θεωρείται ότι έγινε ή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Charlotte Pearson, Πηγή φωτογραφίας: University of Arizona

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η έκρηξη τοποθετείται χρονικά μεταξύ 1600 και 1525 π.Χ. Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο, ως πιο ακριβής, η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που βρέθηκε θαμμένο στην ηφαιστειακή τέφρα και που τοποθετούσε την έκρηξη μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ.

[adning id="140783"]

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Δρα Γιώργη Βουγιουκαλάκη, το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances “κάνει μια νέα «επανα-βαθμονόμηση» της καμπύλης διόρθωσης των χρονολογήσεων με άνθρακα 14, καταλήγοντας ότι είναι πιθανό ή έκρηξη να έγινε περίπου 50 χρόνια νωρίτερα από ότι προέκυπτε με την παλιά καμπύλη. Έτσι θεωρεί πιθανή τη μετατόπιση της χρονολόγησης από το 1625-1600 π.Χ. στο 1590-1570. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα μεταξύ απόλυτων και κλασικών αρχαιολογικών χρονολογήσεων, απλά μειώνει την απόστασή τους”.

Δείτε το άρθρο με τίτλο “Annual radiocarbon record indicates 16th century BCE date for the Thera eruption” όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances ΕΔΩ

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Διαφήμιση
Πίβα Λάββα - Τοπία του νου

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη