20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέματα υγείας: Πώς μετράμε σωστά την πίεσή μας

Share

Από τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Η υπέρταση είναι γνωστό πως απασχολεί πολύ κόσμο. Υπερτασικοί είναι περίπου ένας στους τέσσερις ενηλίκους και αυτό δεν είναι γνωστό ούτε στους μισούς. Από την άλλη, υπάρχουν και αρκετοί που έχουν ονομαστεί υπερτασικοί, χωρίς όμως να είναι. Ξέρουμε ακόμη πως σημαντική βοήθεια στην καλή ρύθμιση της αγωγής, είναι και η ορθή μέτρησή της, πράγμα που όσο απλό και να φαίνεται, δεν είναι έτσι.

Πίεση μετράμε με δύο τύπους πιεσομέτρων, τα κλασικά χειροκίνητα και τα νεότερα ηλεκτρονικά. Ο πρώτος τύπος είναι αυτος που συνήθως βλέπετε να χρησιμοποιεί ο ιατρός σας, όπου πιέζοντας μια «φούσκα» τροφοδοτείται με αέρα η συσκευή (συνήθως με έναν μετρητή με βελόνα) και με την βοήθεια ακουστικών, εντοπίζουμε την Συστολική (μεγάλη) και την Διαστολική (μικρή) πίεση, μόλις αρχίσουμε με σαφήνεια να ακούμε έναν ρυθμικό χτύπο και μόλις αυτός χαθεί, αντίστοιχα. Υπάρχει η άποψη πως αυτά τα πιεσόμετρα είναι ακριβέστερα, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η ακρίβεια προϋποθέτει πολύ καλής ποιότητας πιεσόμετρα και κυρίως καλή εκπαίδευση.

Τα συνήθη σφάλματα είναι το ότι η τοποθέτηση της περιχειρίδας στο μπράτσο και κυρίως η θέση του ακουστικού, είναι λανθασμένα. Δεν πρέπει να καλύπτεται το εσωτερικό του αγκώνα, αλλά να είναι 2 δάκτυλα ψηλότερα, και το χέρι μας να μπορεί να λυγίζει ελεύθερα, το δε ακουστικό να είναι πάνω από τον αγκώνα και ελαφρά προς το εσωτερικό, προς το σώμα μας, εκεί που μπορούμε να ψηλαφίσουμε τον σφυγμό μας. Η εσφαλμένη θέση, οδηγεί στο να βρίσκουμε συνήθως, χαμηλότερη την Συστολική και μεγαλύτερη την Διαστολική. Τα προβλήματα αυτά λύνονται με την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών πιεσομέτρων, που μετρούν την πίεση στο μπράτσο, αποφεύγοντας αυτά που μετρούν στον καρπό, ειδικά σε μεγάλης ηλικίας άτομα. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μας δινουν και αριθμό παλμών ή και υπαρξης αρρυθμίας, γεγονός πολύ χρήσιμο. Προτιμάτε επώνυμα πιεσόμετρα καλής ποιότητας. Δεν είναι όλα ίδια και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια.

Πίεση μετράμε όσο συχνά μας πει ο γιατρός μας και σε καλορυθμισμένους ασθενείς δεν είναι αναγκαίο πάνω από 3-4 φορές τον μήνα. Δεν μετράμε μετα από ψυχική ή σωματική ένταση-κόπωση, δεν μετράμε σε πονοκεφάλους, μετά από καφέ, φαγητό ή οινόπνευμα και γενικά πρέπει να είμαστε τουλάχιστον μισή ώρα μακριά από οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη και από το πρωινό ξυπνημα, και σε πλήρη ηρεμία, χωρίς ενοχλήματα. Καθόμαστε σε μια καρέκλα, περιμένουμε 5 λεπτά και μετά μετράμε μία ή το πολύ δύο φορές την πίεση, με απόσταση 3-4 λεπτά. Επί περιπτώσεων που ο γιατρός σας θα επιλέξει, χρησιμοποιούμε φορητά πιεσόμετρα, συνεχούς καταγραφής (που λανθασμένα αποκαλούμε Holter πιέσεως).

Να θυμάστε, ότι πάντα πρέπει να συζητάτε το πρόβλημά σας με τον ιατρό σας και όχι με φίλους και γνωστούς. Λύσεις οφείλει να σας δώσει αυτός και όχι το διαδίκτυο. Η αρτηριακή σας πίεση αξιολογείται ως συνήθης τιμή, και σπάνια, οι τυχαία αυξημένες ή μειωμένες τιμές, έχουν κάποια αξία. Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα ασχοληθούμε με τους συνήθεις μύθους που ακούγονται γύρω από την υπέρταση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη