Συμβουλές για γονείς: Πώς βοηθάμε τα παιδιά να διαχειριστούν καταστροφικά γεγονότα

Τις τελευταίες δύο μέρες στο μυαλό των περισσοτέρων κυριαρχούν όσα συμβαίνουν στην Αττική, ακόμα κι αν είμαστε χιλιόμετρα μακριά από την καρδιά των γεγονότων.

Σχεδόν αναπόφευκτα, μέσα από το διαδίκτυο, τα social media και την τηλεόραση γινόμαστε θεατές δυσάρεστων εικόνων όσων διαδραματίζονται στις περιοχές που πλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές. Μαζί με τους ενήλικες, πολύ συχνά στις εικόνες αυτές εκτίθενται και τα παιδιά.

Με αυτή την αφορμή, το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος “Μέριμνα” επισημαίνει πως όταν τα παιδιά είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών, αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Οι ψυχολόγοι της Μέριμνας, Ε. Ράλλη και Ν. Τσελέπη, δίνουν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά:

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.
• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.
• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρήστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.
• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζετε με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.
• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.
• Διατηρήστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητά σας που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μέριμνα στο www.merimna.org.gr

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη