17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτιά για την καμινάδα της Santo και τον Νίκο Βαρβαρήγο

Share

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ωδή στην καμινάδα του εργοστασίου Santo, στον Μονόλιθο, στον σχετικό διαδικτυακό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ο Μάιος ήταν αφιερωμένος στη διάσωση των ιστορικών βιομηχανικών καμινάδων που αποτελούν ορόσημα των περιοχών τους, σε πόλεις ή στην ύπαιθρο.

Για τον διαγωνισμό ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, που έχει καθιερωθεί ως ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά ή κοντά σε μια χαρακτηριστική βιομηχανική καμινάδα. Πήραν μέρος 14 συμμετοχές από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε με πέντε βίντεο, που όλα δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης σε πέντε χαρακτηριστικές καμινάδες του νησιού: στο εργοστάσιο “Δ. Νομικός” στον Μονόλιθο, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός” στη Βλυχάδα, στο εργοστάσιο Πρέκα στη Βλυχάδα, στο εργοστάσιο Πρέκα στον Έξω Γυαλό Φηρών και στο εργοστάσιο Santo στον Μονόλιθο.

Μετά τη διαδικτυακή ψηφοφορία, νικητήριο βίντεο με 949 από τις 1876 συνολικά ψήφους του διαγωνισμού (ποσοστό 51%) αναδείχτηκε αυτό από το εργοστάσιο της Santo. Η Ωδή στη Χαρά εκτελέστηκε από τον ιεροψάλτη βυζαντινής μουσικής και επικεφαλής οινολόγο της SantoWines, κο Νίκο Βαρβαρήγο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

Το εργοστάσιο Santo
Το εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας Santo της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατασκευάστηκε στον Μονόλιθο το 1952 και είναι το μοναδικό που λειτουργεί πλέον στο νησί.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό από αρχιτεκτονική άποψη βιομηχανικό κτίριο της εποχής, για το οποίο ο Συνεταιρισμός, αξιοποιώντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, υλοποίησε επιδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναπαλαίωση του κτιρίου και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, με στόχο η Santo να συνεχίσει να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας από Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ. Σε ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων, πραγματοποιείται και η επεξεργασία και η τυποποίηση της φάβας Σαντορίνης ΠΟΠ, της κάπαρης, των καπαρόφυλλων και των υπόλοιπων προϊόντων Santo.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη