Ρεκόρ θερμοκρασίας το 2016 στη Γη

Η σε βάθος χρόνου αυξητική τάση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αποτυπώνεται στο παραπάνω διάγραμμα της NASA

Τις προβλέψεις πως το 2016 θα είναι η πιο θερμή χρονιά της Γης επιβεβαίωσε πρόσφατα η NASA που είδε με τις μετρήσεις της τη θερμοκρασία να καταγράφει ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Παγκοσμίως η μέση θερμοκρασία την χρονιά που πέρασε ήταν αυξημένη κατά 0,99 ºC σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία που καταγραφόταν στα μισά του 20ου αιώνα και κατά 1,1 ºC σε σχέση με αυτήν στα τέλη του 19ου. Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και σε άλλες ανθρωπογενείς εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Η αυξητική τάση της θερμοκρασίας παρατηρείται πιο έντονα τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 16 από τις 17 πιο ζεστές χρονιές στην ιστορία παρατηρούνται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2001.

Εκτός από το συνολικό ρεκόρ του 2016, επιμέρους πρωτιές στις θερμοκρασίες κατέλαβαν και οι μήνες Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, με εξαίρεση τον Ιούνιο. Οι μήνες Οκτώβριος-Δεκέμβριος του 2016 ήρθαν στη δεύτερη θέση, πίσω από τους αντίστοιχους του 2015.

Προφανώς και δε σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη οι θερμοκρασίες ρεκόρ. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα συνολικά καταγράφηκαν οι δεύτερες υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών. Αντίθετα η Αρκτική γνώρισε όντως τη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, κάτι που αποδεικνύεται και από το ιστορικό χαμηλό του θαλάσσιου πάγου που σημειωνόταν σε αυτή την περιοχή κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη