14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SAF: Ανασκόπηση χειμερινών εργαστηρίων και προγραμματισμός νέων εκδηλώσεων

Share

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν φέτος τον χειμώνα στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στη Βλυχάδα.

(μικρή αναμονή για να εμφανισθούν οι φωτογραφίες,
με τα βελάκια κινείστε από τη μία φωτογραφία στην άλλη)


Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Με ανακοίνωσή του το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης ευχαριστεί όλους όσους στήριξαν τις εκπαιδευτικές του δράσεις και συμμετείχαν σε αυτές. “Το SAF επιθυμεί να είναι ένας τόπος πολιτισμού, φιλόξενος για όλους και τη δύναμη που αντλεί την οφείλει στους επισκέπτες του, στους χορηγούς και στο ταλαντούχο προσωπικό του. Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε συστηματικά για το συνεχώς διευρυνώμενο φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και να σας το προσφέρουμε δωρεάν αφού πιστεύουμε πως η εμπειρία της επαφής με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις 4 Ιουνίου θα ξεκινήσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις, καθώς και σημαντικές μουσικές συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια τον χειμώνα που πέρασε:
– Μέσα από το εικαστικό εργαστήρι, 150 παιδιά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης, ξεκινώντας απ’ τον αρχαίο κόσμο και τις σπηλαιογραφίες και φτάνοντας ως τη σύγχρονη τέχνη του αιώνα μας. Στα έξι εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά τους μέσα από ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους τρόπο, με βασικό άξονα τη βιωματική εμπειρία.
– Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της τέχνης είχαν και οι ενήλικες σε ένα σεμινάριο ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους με ομιλήτρια την Ιστορικό Τέχνης Ζωή Νιάρχου.
– Στο μουσικό εργαστήρι, παραδοσιακά τραγούδια και ρυθμοί έγιναν η αφετηρία για την εξερεύνηση της μελωδίας και του ρυθμού. Περισσότερα από 100 παιδιά έδωσαν φωνή στο σώμα τους, αλλά και σε αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά. Μέσα από έξι μουσικά εργαστήρια τα παιδιά γνώρισαν και έκαναν δική τους τη μουσική παράδοση του τόπου.
– Το εργαστήρι φωτογραφίας φέτος έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ιδιαίτερης αυτής τέχνης που έχει μπει στη ζωή όλων μας. Μέσα από τη ζωή σημαντικών φωτογράφων και από την έντονη διάθεση πειραματισμού οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου γνώρισαν βασικές έννοιες και συμμετείχαν σε studio φωτογράφιση αποκομίζοντας μια πολύτιμη εμπειρία.
– Στα χορευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, σημαντικοί καλλιτέχνες από τον κόσμο του χορού δίδαξαν σύγχρονο χορό, flamenco και ινδικούς χορούς. Οι 150 συμμετέχοντες στο εργαστήριο χορού γνώρισαν είδη από πολύ διαφορετικές κουλτούρες ενώ παράλληλα συνάντησαν τα κοινά που τους συνδέουν, όπως τη χαρά της αυθόρμητης έκφρασης.
– Σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, φιλοξενήθηκαν δύο Μουσειοσκευές με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την Αρχαία Ελληνική κεραμική.
– Σε συνεργασία με το StudioScultura3 παρουσιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πριν την άφιξη των δεινοσαύρων…». Με συνοδό τον εμπνευστή του προγράμματος, Michelangelo Ricci, γλύπτη και εκπαιδευτικό ιταλικής καταγωγής, οι επισκέπτες έκαναν μία εκπαιδευτική διαδρομή που έδωσε εξηγήσεις για την αρχή του κόσμου και το Big Bang, το γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα, τη αρχή της ζωής πάνω στη γη, τους δεινοσαύρους, τα προϊστορικά ζώα και την ανθρώπινη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωνόταν με το εργαστήριο κατασκευής δεινοσαύρων που είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
– Μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία που υποστηρίζει το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Εστία Πύργου», το «La Ponta» και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, συνδιοργάνωσε μια ολόκληρη ημέρα προβολής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, με την συνέργεια της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν η οικονομική ενίσχυση για την συνέχιση του ανασκαφικού έργου και της λειτουργίας των εργαστηρίων συντήρησης των ευρημάτων του σημαντικού αυτού προϊστορικού οικισμού.
– Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης καλωσόρισε επίσης τους μαθητές της Θηρασιάς με αφορμή την έκθεση της έρευνας των Ίριδας Τζαχίλη και Κλαίρης Παλυβού με τίτλο “Διαχρονικοί νησιωτικοί Πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας” και έχτισε γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές της Σαντορίνης. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δ.Σ Φηρών είχαν ραντεβού στην Βλυχάδα με τους μαθητές όλων των βαθμίδων της Θηρασίας προκειμένου να μάθουν για την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του νησιού, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ζωή τους στα δυο νησιά, να παίξουν μαζί και να συνεχίσουν την γνωριμία τους αυτή δι’ αλληλογραφίας.

Για τα νεότερα σχέδια και τις επικείμενες δράσεις του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης μείνετε συντονισμένοι στο atlantea που ως χορηγός επικοινωνίας θα σας κρατά ενήμερους για το καλοκαιρινό -και όχι μόνο- πρόγραμμα εκδηλώσεων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη