Σαββατοκύριακο με δράσεις στο SAF

Με τρία εργαστήρια συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης (SAF) το Σαββατοκύριακο 4-5/6. Πιο συγκεκριμένα:

Δίνω φωνή στο σώμα μου – Οι μουσικές του κόσμου
Βιωματικό μουσικό εργαστήρι με βάση τη φωνή και το ρυθμό για παιδιά δημοτικού  (5-12 ετών). Τραγούδια και ρυθμοί από διάφορα μέρη της γης δίνουν το έναυσμα για φωνητικές και ρυθμικές ανακαλύψεις. Παιχνίδια, κινητικές δραστηριότητες, ρυθμοί με το σώμα και με άλλα αντικείμενα, χορός, πολυφωνία και αυτοσχεδιασμός είναι μερικές από τις εμπειρίες που βιώνουν οι συμμετέχοντες, τραγουδώντας σε διάφορες γλώσσες.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι η ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση των παιδιών, η ανάπτυξη της φωνητικής και ρυθμικής τους ικανότητας, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους και η αφύπνιση αγάπης και σεβασμού προς διάφορες μουσικές παραδόσεις.

Σάββατο 4/3
Παιδιά των τάξεων Α, Β, Γ Δημοτικού 16:00-17:30
Παιδιά των τάξεων Δ, Ε, Στ Δημοτικού 18:00-19:30

Κυριακή 5/3
Παιδιά των τάξεων Α, Β, Γ Δημοτικού 10:30-12:00
Παιδιά των τάξεων Δ, Ε, Στ Δημοτικού 12:30-14:00

Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Συντονίστριες εργαστηρίου: Στέλλα Χροναίου, Ειρήνη Χαριτάκη


Εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού
Απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες έως 100 ετών! Η συμμετοχή σε ένα φωνητικό σύνολο αποτελεί πάντα μία μοναδική εμπειρία αυτοέκφρασης και αυτοανάπτυξης παράλληλη με την εξέλιξη του ήχου του συνόλου. Στο συγκεκριμένο εργαστήρι ένας από τους κύριους στόχους είναι να αναγνωριστεί και να καλλιεργηθεί η προσωπική χροιά του κάθε συμμετέχοντα ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από ποικιλία ηχοχρωμάτων. Θα δοθεί έμφαση στη φωνητική τεχνική χωρίς όμως να αλλοιωθεί η προσωπικότητα της κάθε φωνής.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει φωνητικές και ακουστικές ασκήσεις με στόχο την εκπαίδευση στοδίφωνο και τρίφωνο πολυφωνικό τραγούδι. Το ρεπερτόριο που θα διδαχθεί εκτείνεται από παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και του κόσμου έως πιο σύγχρονα τραγούδια.

Σάββατο 4/3 | Ώρες: 20:00-21:30 
Κόστος συμμετοχής: 5€/μάθημα
Συντονίστριες εργαστηρίου: Στέλλα Χροναίου, Ειρήνη Χαριτάκη


Πλέξιμο με βελονάκι
Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίσουν βασικές τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι. Η ιστορία του λέγεται πως ξεκινάει από τον 18ο αιώνα και πως προέρχεται από εξελιγμένες παραδοσιακές τεχνικές του Ιράν, της Νότιας Αμερικής ή της Κίνας όπως μας μαρτυρούν οι πληροφορίες από δημοσιεύσεις σχεδίων. Το πλέξιμο με βελονάκι αποτέλεσε σημαντική οικονομική πηγή κυρίως στην Ιρλανδία την περίοδο του 19ου αιώνα και σήμερα έχει φτάσει να αποτελεί έμπνευση για τους σημαντικότερους σύγχρονους σχεδιαστές μόδας.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη νημάτων που προσφέρονται για το πλέξιμο με βελονάκι. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί νήμα τύπου noodle και για την πλέξη του βελονάκι νούμερο 7. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και δικά τους υλικά, ωστόσο στο πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται βελονάκια και νήματα τύπου noodle προς πώληση.

Κυριακή 5/3 | Ώρες: 10:00-13:00
Κόστος σεμιναρίου: 20 ευρώ/μάθημα
Συντονίστρια εργαστηρίου: Σοφία Κρητικού

Για κάθε εργαστήριο η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 2286085141 καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης ώρες 10:00-16:00. Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Print Friendly, PDF & Email