Σε καλή κατάσταση τα ιπποειδή της Σαντορίνης – Παραμένουν σημαντικό κομμάτι της ζωής στο νησί

Πηγή φωτογραφίας: Animal Action Hellas

Ως σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής-οικονομικής ζωής αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αναγνώρισαν τα γαϊδούρια και τα μουλάρια η ΜΚΟ The Donkey Sanctuary και η Animal Action Hellas/GAWF μετά την πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψή τους στη Σαντορίνη, που έγινε με σκοπό την εκτίμηση της ευζωίας, αλλά και της κοινωνικοοικονομικής πλευράς της χρήσης των συμπαθών τετράποδων ως ζώων εργασίας.

Παρά τις φωνές που ακούγονται κατά καιρούς ενάντια στη συνήθη για τη Σαντορίνη πρακτική τα γαϊδούρια και τα μουλάρια να μεταφέρουν ανθρώπους, οι δύο οργανώσεις δεν την κατακρίνουν, παρά ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να αποφασίζουν οι ίδιοι αν είναι κατάλληλοι για να ιππεύσουν κάποιο ζώο, αλλά και αν το ζώο είναι κατάλληλο να ιππευθεί.

Κατά το διάστημα 19-25 Αυγούστου η ομάδα εργασίας των The Donkey Sanctuary και της Animal Action Hellas/GAWF πραγματοποίησε ελέγχους σε 120 ζώα στο νησί. Αν και η ανάλυση των στοιχείων είναι ακόμα σε εξέλιξη, σε γενικές γραμμές, η κατάσταση του σώματος και των οπλών στην πλειονότητα των ιπποειδών εκτιμήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, υπάρχουν ωστόσο σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Barbara Massa – Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης, Νίκος Ζώρζος-Δήμαρχος Θήρας, Σεραφίνα Αβραμίδου εκπρόσωπος Gawf & Kate Ferguson, Programme Manager The Donkey Sanctuary.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τις εκπροσώπους των δύο οργανώσεων, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να βελτιώσει τους βασικούς τομείς που σχετίζονται με τις προβληματικές συνθήκες εργασίας των μουλαριών και των γαϊδουριών, ενημερώνοντας για τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η επέκταση και επισκευή των σκιάστρων και η βελτίωση της παροχής τρεχούμενου νερού στα σημεία παραμονής τους (πάνω και κάτω στα σκαλιά). Οι παραπάνω εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, με συνεργασία όλων των μερών θα πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση της κανονιστικής του Δήμου Θήρας που αφορά τα ζώα εργασίας – σύμφωνα και με τον νέο νόμο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα ιπποειδών από εξειδικευμένα μέλη των οργανώσεων.

“Είμαστε όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την πρόθεση του κυρίου Ζώρζου να θέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των βελτιώσεων, τη θετική του στάση για μελλοντική μας συνεργασία, καθώς και για την ευκαιρία που μας έδωσε να προσφέρουμε εξειδικευμένες συμβουλές για την ευζωία των ιπποειδών” ανέφερε η Barbara Massa, Διευθύντρια για την Ευρώπη της MKO The Donkey Sanctuary.

Η Κλεοπάτρα Τριανταφύλου, Ιππίατρος για την ΜΚΟ GAWF/AAH, είπε: “Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας περάσαμε χρόνο με πολλούς ιδιοκτήτες ιπποειδών και όλοι τους ήταν πολύ υποστηρικτικοί στη δουλειά μας. Περιμένουμε από τον Δήμαρχο να κρατήσει τη δέσμευσή του για αυξημένη εφαρμογή των κανονισμών για τα ιπποειδή.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη