Συνάντηση Χατζημάρκου – Τσιρώνη: Σε προτεραιότητα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο, τέθηκε στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα (18/10) το πρωί στη Ρόδο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικά χρήσιμη και γόνιμη.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, έλαβαν μέρος ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος παρέδωσε στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τα θέματα της περιοχής που απαιτούν λύσεις, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Πουλής, καθώς και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου Αντώνη Αποστολίδη, που συνόδευε τον κ. Τσιρώνη.

Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας καθώς και ζητήματα που αποτελούν κοινούς στόχους μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου.


Βασικότερο όλων ήταν το θέμα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών τα οποία η χώρα δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Πολιτεία ξεκινά τώρα τη θεσμοθέτηση των διαχειριστικών σχεδίων και για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει τη συνδρομή των Περιφερειών, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για την χώρα, να αποκτήσει διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στην χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο δια του ιδίου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και δια του Αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, δεσμεύτηκε να προχωρήσει από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας η προκήρυξη για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, ευθύς αμέσως μόλις το Υπουργείο ετοιμάσει το πρότυπο προκήρυξης και όταν οι Δήμοι καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που αρνούνται μέχρι σήμερα να δώσουν.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό στον Υπουργό ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει στο σύνολό του το έργο της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών στο Νότιο Αιγαίο, μη περιμένοντας την εξεύρεση και την κατανομή των σχετικών πόρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, οι κτηνοτρόφοι να μείνουν το 2019 χωρίς επιδοτήσεις.

Print Friendly, PDF & Email