16.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σεμινάριο: “Γνωρίζω τον τόπο μου: παραδοσιακά υλικά και τρόπος δόμησης στη Σαντορίνη”

Share

Dimos_Thiras_newlogoΟ Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Εστία του Πύργου διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Γνωρίζω τον τόπο μου: Παραδοσιακά υλικά και τρόπος δόμησης στη Σαντορίνη», με περίοδο διεξαγωγής 26 έως 31 Οκτωβρίου 2015.

Το σεμινάριο στηρίζεται στην έκδοση του βιβλίου “Πρακτικός Οδηγός Αρχιτεκτονικών Επεμβάσεων Μικρής Κλίμακας σε παραδοσιακούς οικισμούς της Σαντορίνης. Το παράδειγμα του Πύργου Καλλίστης” και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης και ειδικότερα στους ιδιοκτήτες παραδοσιακών σπιτιών, τους μηχανικούς και τους μαστόρους που εργάζονται στο νησί, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με παραδοσιακούς τρόπους δόμησης.

Στόχος είναι η έμπρακτη γνωριμία με τα παραδοσιακά υλικά και τους τρόπους δόμησης της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, τα προβλήματα προστασίας και συντήρησης και τους τρόπους επέμβασης και αποκατάστασης.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρία εργαστήρια, με θέματα:
1. Ξερολιθιές
2. Λιθόστρωτα
3. Επιχρίσματα

Κάθε εργαστήριο γίνεται σε επιλεγμένες θέσεις, στον οικισμό και την περιφέρεια του Πύργου. Η διδασκαλία γίνεται με πρακτική εφαρμογή από τεχνίτη εξειδικευμένο στην αντίστοιχη τεχνική, με την επίβλεψη μηχανικού. Στην επιτόπια εφαρμογή της τεχνικής μετέχουν ενεργά όλοι.

Τα εργαστήρια θα γίνονται τις πρωινές ώρες, ενώ θα υπάρχουν και απογευματινά μαθήματα, με την μορφή διαλέξεων και συζητήσεων, από ειδικούς στο θέμα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο εντευκτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία Πύργου».

Σε όσους ολοκληρώνουν τον κύκλο του σεμιναρίου θα παρέχεται Βεβαίωση πιστοποίησης συμμετοχής.

Οι διδάσκοντες – αρχιτέκτονες που θα πάρουν μέρος είναι οι: Παλυβού Κλαίρη (συντονισμός – διαλέξεις), Ριτζούλη Κατερίνα (η λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης) & Αθανασίου Κωνσταντίνος (ξερολιθιές).

Το σεμινάριο θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει, θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στo τηλέφωνο 2286360129, κατά τις ώρες 09:00-12:00. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 23/10/2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη