19.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα δίχτυα της Αστυνομίας αρχαιοκάπηλος με άγαλμα από τη Σαντορίνη

Share

Αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής, μεταξύ αυτών και ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που είχε αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, βρέθηκαν χθες στην κατοχή ενός 46χρονου ημεδαπού που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 4/9 στο Λουτράκι Κορινθίας, λίγο πριν τα πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για μεταφορά από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων προς πώληση, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρήκαν στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα και κατέσχεσαν:

1. Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από οκτώ συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκ.

2. Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκ. και ύψους 6 εκ. που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκ. και ύψος 2 εκ., με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.

3. Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκ. και ύψους 14 εκ., με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο  κινητά τηλέφωνα, ένα usb stick , 900 ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, οι εν λόγω αρχαιότητες είναι κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους αυτού και αναγνωρίσθηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί συνεργοί του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, που αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

[adning id="140783"]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη