20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη δημοσιότητα η βελτιωμένη πρόταση των θεσμών

Share

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, έως το βράδυ της Παρασκευής, που συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι το Eurogroup του Σαββάτου «θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ανάμεσα σε άλλα, το κείμενο προβλέπει:

– Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για το 23% που είχαν προτείνει αρχικά οι δανειστές, αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% -με εξαίρεση βασικών αγαθών στο 13%-, διατήρηση του ρεύματος στο 13%.
– Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και περικοπή του 20% της δαπάνης.
– Αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 100% από το 55% σήμερα, αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% και αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
– Στο ζήτημα των πρόωρων συντάξεων, η 30ή Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αντικαταστάθηκε με την φράση «το ταχύτερο».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά
List of prior actions – version of 26 June 20 00

Πηγή: www.in.gr


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη