Στη Σύρο τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας

Για τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλαδων με την ηπειρωτική Ελλάδα

Στη Σύρο θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει τυπικά την έναρξη λειτουργίας της α’ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες. Πλέον οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της Πάρου και της Σύρου έχουν περάσει σε εφεδρεία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν να συνοδεύεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και τους κυβερνητικούς βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Νίκο Μανιό και Αντώνη Συρίγο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το νησί της Τήνου.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το ΚΥΤ του Λαυρίου μέσω ενός υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. καταλήγει στο βόρειο άκρο της Τήνου, ένα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ. συνδέει τη Σύρο με την Πάρο και ένα τρίτο μήκους 35 χλμ. τη Σύρο με τη Μύκονο.

Η β’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου-Λιβαδίου (Ν. Εύβοια) και Άνδρου-Τήνου με την εγκατάσταση νέων υποβρύχιων καλωδίων.

Η γ’ φάση, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ η δ’ φάση του έργου, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο, θα ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028.

Με πληροφορίες από www.energypress.gr και www.syrostoday.gr

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη