20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις πολεοδομίες η αδειοδότηση των ναών

Share

Σε ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων που έχει η ναοδομία από το 1988 οδηγεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έκρινε ότι οι αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχων σε κτήρια εκκλησιαστικού χαρακτήρα ανήκει στις κατά τόπους πολεοδομίες.

Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι “οι αρμοδιότητες έκδοσης οικοδομικής άδειας και άσκησης ελέγχου της τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων για τα κτήρια του άρθρου 47, παρ. 2 του νόμου 590/77, ανήκουν στις κατά τις γενικές περί αδειών και ελέγχου δόμησης διατάξεις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, που αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση, ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και τις επόμενες ημέρες θα σταλεί εγκύκλιος στις κατά τόπους πολεοδομίες για την εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι οικοδομικές άδειες για την ανέγερση ναών και άλλων εκκλησιαστικών κτισμάτων και ο έλεγχος θα γίνεται από την πολεοδομία και όχι από τη ναοδομία.

Ο νόμος 590/1977 “περί καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος” προέβλεπε ότι οι οικοδομικές άδειες για ναούς, μητροπόλεις και μονές “μετά των κτισμάτων αυτών” εκδίδονται από τον Οργανισμό Διοίκησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ), ο οποίος όμως με τον Ν. 1811/1988 καταργήθηκε.

Η Ιερά Σύνοδος πριν από δύο χρόνια εξέδωσε νέο κανονισμό (ΦΕΚ 135 Α/9.8.10) αναβαθμίζοντας το Γραφείο Ναοδομίας σε “Διεύθυνση Ναοδομίας”, αναθέτοντάς της και αρμοδιότητα ελέγχου κατασκευών. προκειμένου να αποκτήσει την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει και τον έλεγχο για τη διαπίστωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και την επιβολή και είσπραξη προστίμων. Επίσης, ανέλαβε την αρμοδιότητα να νομιμοποιεί και εκκλησιαστικά αυθαίρετα.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο οποίο κατέφυγε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε οτι εφόσον δεν ορίστηκε ότι μεταφέρονται σε άλλο όργανο οι αρμοδιότητες του (ΟΔΕΠ) και εφόσον η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας δόμησης ιερών ναών και της διενέργειας ελέγχων αποτελούν κύριες διοικητικές αρμοδιότητες, που πρέπει ρητά να προβλέπονται δεν μπορεί να ενταχθούν στις διατάξεις για τη ρύθμιση των ζητημάτων οργάνωσης και εσωτερικής διοίκησης της Εκκλησίας. Επομένως “η αρμοδιότητα για χορήγηση άδειας δόμησης καταργήθηκε εν ταυτώ με την κατάργηση του ΟΔΕΠ και η άσκησή της περιήλθε στις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές“.

Πηγή: RE+D Magazine

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη