Στοχευμένοι έλεγχοι για κροτίδες και βεγγαλικά – Συστάσεις από την Αστυνομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν όψει των εορτών του Πάσχα, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδιασμού με στοχευμένους ελέγχους από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την κατοχή και εμπορία κροτίδων και βεγγαλικών

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 2/4 στην Κάλυμνο ένας 70χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος καταστήματος, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας. Στο κατάστημά του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 74 τεμάχια τυποποιημένων κροτίδων, τα οποία διέθετε προς πώληση.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει πως κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, συνάνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο. Ας μην ξεχνάμε τον πολύ σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων τουριστών το 2014 στη Σαντορίνη, από έκρηξη βαρελότου το βράδυ της Ανάστασης στην Οία!


Στο πλαίσιο της πρόληψης ανάλογων ατυχημάτων η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
• Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
• Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
• Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
• Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
• Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
• Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου θα συνεχιστούν αμείωτα, σε όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, στοχεύοντας στην αποτροπή της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων – βεγγαλικών, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών και ανυποψίαστων πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here