Συνάντηση εργασίας από τον ΣΕΤΕ για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό

Την ανάγκη υλοποίησης ενός αποφασιστικού σχεδίου που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κος Γιάννης Ρέτσος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση εργασίας με τίτλο “Διασύνδεση τουρισμού – πολιτισμού. Τα εμπόδια και οι προοπτικές”. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον ΣΕΤΕ στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου θεματικών συναντήσεων με στόχο την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού

Ο κος Ρέτσος σημείωσε ότι “χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, πρωτοβουλίες που αφορούν τους πάντες”. Αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημαίνει:

  • προσαρμογή του δημοσίου στις νέες ανάγκες που θα γεννηθούν,
  • συνέργειες και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα,
  • προσαρμογή και του ιδιωτικού τομέα στις νέες απαιτήσεις που θα προκύψουν,
  • φορολογικές προβλέψεις από πλευράς του κράτους αλλά και διευκολύνσεις, όπως νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν,
  • νέα διευρυμένα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους,
  • σύγχρονοι τρόποι φύλαξής τους,
  • πωλητήρια με μεγάλη γκάμα προϊόντων,
  • αναψυκτήρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εστίασης.

Στο πάνελ της συζήτησης κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα ο Πρόεδρος του “Διαζώματος”, κ. Σταύρος Μπένος, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας ερευνητικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), κ. Χριστόδουλος Ρίγγας και η Επιστημονική Υπεύθυνη Έργων της εταιρείας PostScriptum, κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου.

Ο Πρόεδρος του “Διαζώματος”, κ. Σταύρος Μπένος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί σήμερα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων της χώρας και να ανοίξουν στην κοινωνία και την οικονομία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις βιώσιμης διαχείρισης των μνημείων, οι οποίοι αφορούν στις υποδομές, στο μάρκετινγκ, στη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και στη διακυβέρνηση. Ειδική αναφορά έκανε στο Καινοτόμο Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το “Διάζωμα” για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

Ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΟΠ, κ. Χριστόδουλος Ρίγγας, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του δικτύου των 9 μουσείων του ΠΙΟΠ. Μέχρι το 2016, όπως τόνισε, είχαν επισκεφθεί τα μουσεία 1,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο για φέτος ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τις 350.000. Με βάση στοιχεία μελέτης για τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των μουσείων υπολογίστηκε, βάσει της αισιόδοξης εκτίμησης, ότι η συνολική θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία έφθασε σε 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Επιστημονική Υπεύθυνη Έργων της εταιρείας PostScriptum, κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του πλαισίου διαχείρισης και εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και του πλαισίου διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση όλων των θεμάτων συναρμοδιότητας και την προβολή των κοινών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Επίσης, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πλούσια φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό και την ανάπτυξη όλων των θεματικών μορφών τουρισμού που αποτελούν στρατηγική επιλογή στην υλοποιούμενη εθνική περιφερειακή πολιτική, συνθέτουν ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα με επίκεντρο την εμπειρία και καθιστούν την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για βιωματικά ταξίδια όλο το χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email