20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επαφές Νεκτάριου Σαντορινιού στη Σύρο

Συναντήθηκε με στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη

Share

Σειρά επαφών πραγματοποίησε στη Σύρο όπου βρίσκεται σήμερα (19/4) ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κος Σαντορινιός επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Λεονταρίτης προέταξε τα θέματα της υλοποίησης του έργου των υδατοδρομίων, την ανάγκη εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου και τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα συζητήθηκε εκτενώς η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στην υλοποίηση των υδατοδρομίων. Ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε ότι οι όποιες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα δεν οφείλονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και στην αρνητική -σε πολλές περιπτώσεις- αντιμετώπιση του θέματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, δηλώνοντας σχετικά: “Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα αλλάξει το χάρτη των μεταφορών στο Νότιο Αιγαίο, ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υλοποίηση του έργου φορείς να ταυτιστούν με τις ταχύτητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αναπτυξιακά έργα, τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις και όχι ακολουθώντας τις απαρχαιωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού κράτους“.

[adning id="140783"]

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου για τις θαλάσσιες μεταφορές, δεδομένου ότι το κόστος πλέον των εισιτηρίων είναι δυσβάστακτο για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον νησιωτικό χώρο, καθιστώντας τα νησιά του Ν. Αιγαίου μη ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλους νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Επίσης ζητήθηκε τόσο η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ν. Αιγαίου, όσο και η βελτίωση της ενδοκυκλαδικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών. Τέλος ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.

Κατά τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος ανέπτυξε μια σειρά ειδικών ζητημάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες του Νομού, με βασικότερα εκ των οποίων τα εξής:

  • Αναφορά στο διαχρονικό πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων – τόσο σε ενδοκυκλαδικό επίπεδο όσο και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας – με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των άγονων γραμμών που ως γνωστόν, εξαιτίας των πρόσφατων αλλαγών, ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο τους νησιώτες.
  • Παρουσίαση των πρόσθετων δυσκολιών για τη νησιωτικότητα αλλά και των ιδιαιτεροτήτων για το επιχειρείν στις Κυκλάδες την εποχή της κρίσης, με ειδική μνεία στο θέμα του νησιωτικού Φ.Π.Α.  και της λανθασμένης – όπως αποδεικνύεται και στην πράξη – απόφασης για κατάργηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών. Όπως δήλωσε ο κ. Ρούσσος, “Το θέμα του Φ.Π.Α. δεν έχει κλείσει για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, συνεχίζουμε τις προσπάθειες και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε”.
  • Ενημέρωση για τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το ενεργειακό και την ενεργειακή αυτονομία των Μη-Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
  • Παρουσίαση των προτάσεων του Επιμελητηρίου για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Νομό Κυκλάδων με βάση το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναφοράς των δρομολογίων στο προηγούμενο καθεστώς με ορισμένες αλλαγές για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και να ξεκινήσει διαβούλευση για τη βελτίωση των δρομολογίων των άγονων γραμμών για τη νέα δρομολογική περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη