Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αποφυγή πυρκαγιών

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών, τονίζοντας τέσσερις περιπτώσεις που μπορεί -αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα- να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Φωτιές στην ύπαιθρο
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς, οπουδήποτε κι αν αυτό λάβει χώρα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται, εφόσον όμως ληφθούν από τους ιδοκτήτες ή εκμεταλλευτές συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Θερμές εργασίες
Ως θερμές εργασίες νοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή μετάλλων, η χρήση φλόγας ή οποιοσδήποτε εξοπλισμός που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών επιτρέπεται μόνο αν εκδοθεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον σκοπό αυτό και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα

Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα
Όσον αφορά στην καύση πυροτεχνημάτων-βεγγαλικών από θαλάσσιο χώρο, αιγιαλό, παραλία ή χερσαίο χώρο, θα πρέπει απαρέγκλιτα η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω των εντεταλμένων Πυροσβεστικών οργάνων της να πραγματοποιήσει αυτοψία στον υπό αίτηση χώρο για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες της καύσης για τη χορήγηση ή μη της άδειας.

Κάπνισμα μελισσών
Το κάπνισμα των μελισσών επιτρέπεται μόνο εφόσον ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εντός των δασών. Ειδικότερα από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται μόνο ως την 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση). Ο δείκτης επικινδυνότητα εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο έλεγχος των ανωτέρω προβλεπομένων καθώς και η έκδοση σχετικής άδειας ή ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, ανήκει αποκλειστικά στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίες στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις και οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Τα Πυροσβεστικά όργανα υποχρεούνται να διευκολύνουν και να παρέχουν οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη