Τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες θέμα έρευνας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στις Κυκλάδες, με πολλούς μελισσοκόμους να διαμαρτύρονται ότι χάνουν μελίσσια, ότι τα βλέπουν να μην αναπτύσσονται ικανοποιητικά ή να μη γίνονται παραγωγικά. Με σκοπό να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, θα εκπονηθεί σχετική έρευνα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 19.900 ευρώ, που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, είναι:

– Η δημιουργία ερωτηματολογίου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η κατανομή του στα νησιά των Κυκλάδων.
– Επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελισσοκομεία και δειγματοληψίες, με σκοπό τη διάγνωση των προβλημάτων λόγω ασθενειών, δηλητηριάσεων ή άλλων αιτίων.
– Ανάλυση δεδομένων και σύνταξη έκθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ενημέρωση και καθοδήγηση των μελισσοκόμων ανά νησί, για την επίλυση των προβλημάτων.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι τότε, με την σωστή καθοδήγηση, οι μελισσοκόμοι θα έχουν προετοιμάσει τα μελίσσια τους κατάλληλα για τον χειμώνα, που είναι η αφετηρία της επόμενης χρονιάς.

Φορέας υλοποίησης του παραπάνω ερευνητικού προγράμματος είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 19.900 € (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here