15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θερμοκρασίες ρεκόρ στον πλανήτη το 2016

Share

Το 2016 φαίνεται ότι θα είναι η πιο θερμή χρονιά όλων των εποχών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις. Με βάση τα στοιχεία από τους εννέα πρώτους μήνες του έτους, οι επιστήμονες είναι κατά 90% σίγουροι ότι οι θερμοκρασίες του 2016 θα ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2015, το οποίο αντίστοιχα είχε ξεπεράσει το ρεκόρ του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 16 από τα πιο 17 θερμότερα έτη στην ιστορία έχουν καταγραφεί στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας, οι θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 1,2 ºC πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο, αριθμός που είναι πάρα πολύ κοντά στον ανώτατο στόχο που έθεσε η συμφωνία για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές του CO2.

Φέτος έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θερμοκρασίες όπως 42,7 βαθμοί Κελσίου στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής τον περασμένο Ιανουάριο, 44,6 βαθμοί Κελσίου στην Ταϊλάνδη τον Απρίλιο, 51 βαθμοί τον Μάιο στην Ινδία και 54 βαθμοί Κελσίου στο Κουβέιτ τον Ιούλιο, ενώ ακόμα και στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας είδαν θερμοκρασίες 6 και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιοχής. Την ίδια στιγμή οι πάγοι στην Αρκτική έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό τον Σεπτέμβριο, ενώ σε τμήματα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου έχει καταγραφεί θνησιμότητα στα κοράλλια της τάξης του 50%.

global_temp_2016Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα έρθουν πιο γρήγορα και με πιο βίαιο τρόπο από ό,τι μέχρι σήμερα αναμενόταν.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση

Σαντορίνη