20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέματα υγείας: Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;

Share

proptosi_mitroeidousΑπό τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Πολύ συχνά θα έχετε ακούσει ότι κάποιος, και κυρίως γυναίκα, έχει πρόπτωση μιτροειδούς. Τι είναι λοιπόν αυτό; Έχει κάποιο φόβο για την υγεία μας;

Μία από τις βαλβίδες που υπάρχουν στο εσωτερικό της καρδιάς μας, ονομάζεται μιτροειδής και είναι αυτή που χωρίζει τον αριστερό κόλπο από την αριστερά κοιλία. Αποτελείται από δύο μεμβράνες, την πρόσθια και την οπίσθια γλωχίνα, όπως λέγονται και ανοιγοκλείνει με την βοήθεια συστήματος λεπτών μυών και χορδών. Σκοπός της είναι να αφήνει το αίμα να περνάει από τον κόλπο στην κοιλία και να εμποδίζει την επιστροφή του, όταν η κοιλία συσπάται και διώχνει το αίμα έξω από την καρδιά. Σε μερικούς ανθρώπους οι μεμβράνες αυτές είναι κατασκευασμένες πιο “μαλακές” από το κανονικό, με συνέπεια όταν δέχονται αυξημένη πίεση από το αίμα της αριστερής κοιλίας την ώρα που συσπάται, να παρουσιάζουν μικρού ή και σπανιότερα μεγάλου βαθμού υποχώρηση προς τον κόλπο (πρόπτωση).

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πρόπτωση, δεν γνωρίζουν συνήθως ότι την έχουν. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιοι παρουσιάζουν συμπτώματα σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ η πρόπτωση υπάρχει από πολλά χρόνια πριν. Επιπλέον τα συμπτώματα που αναφέρουν άτομα με πρόπτωση είναι παρόμοια με αυτά που αναφέρουν άλλοι χωρίς πρόπτωση. Όλα αυτά κάνουν δύσκολο τον χειρισμό των συμπτωμάτων αυτών και συχνά έχουμε τους ασθενείς να ανησυχούν για το πρόβλημά τους και τους ιατρούς να προσπαθούν να τους καθησυχάσουν, γιατί τα μεν συμπτώματα δύσκολα αντιμετωπίζονται, η δε “πάθηση” έχει κατά κανόνα ομαλή πορεία και δεν χρειάζεται καμία αγωγή.

Τα πιο συχνά ενοχλήματα για τα οποια κάποιος με πρόπτωση, απευθύνεται στο γιατρό είναι:

Πόνος στο στήθος. Ο πόνος που συνδέεται με την πρόπτωση, είναι οξύς, διάρκειας δευτερολέπτων, σαν να μας τρυπάει βελόνα, και είναι συχνότερος σε στιγμές ηρεμίας.

– Αίσθημα παλμών. Και αυτό το ενόχλημα, δηλαδή η έντονη αίσθηση της καρδιάς ότι κτυπάει, κανονικά ή άτακτα, είναι συχνό και σε άτομα χωρίς πρόπτωση.

Αίσθημα έντονης κόπωσης. Και εδώ έχουμε ένα σύμπτωμα συχνό και σε άτομα χωρίς πρόπτωση, που κατά κανόνα δεν συνδέεται με καρδιοπάθεια.

Η διάγνωση του αν έχουμε πρόπτωση, γίνεται μονο με υπερηχοκαρδιογράφημα, το γνωστό μας Triplex καρδιάς. Να σημειωθεί πάντως πως τα κριτήρια στην εξέταση αυτή είναι συγκεκριμένα, για να χαρακτηρισθει μια βαλβιδα πως παρουσιάζει πρόπτωση και πάρα πολύ συχνά «χρεώνονται» με πρόπτωση, άτομα που δεν έχουν. Γίνεται δηλαδή συχνά «υπερδιάγνωση».

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε την παθολογική κίνηση της βαλβίδας, προς τον αριστερό κόλπο, αλλά μόνο να μειώσουμε κάποια από τα συμπτώματά της.

Οι πιο πολλοί καρδιολόγοι, πιστεύουν ότι μία ζωή με λογική άσκηση, σωστή δίαιτα, μείωση του άγχους με εξήγηση ακριβώς του τι συμβαίνει, οδηγεί σε μείωση των ενοχλημάτων. Πολύ συχνά τα συμπτώματα της πρόπτωσης εξαφανίζονται όσο απότομα εμφανίστηκαν για να επανέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον πάλι.

Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πλήρης εξαφάνιση των ενοχλημάτων είναι συχνά αδύνατη και ο βασικός στόχος είναι η σημαντική βελτίωση. Πρέπει ακόμα να καταλάβουμε ότι δεν κινδυνεύουμε από αυτά. Η συνήθης αντιμετώπιση των ενοχλημάτων ή των ήπιων αρρυθμιών που οφείλονται στην πρόπτωση, γίνεται με τους β-αναστολείς, μια ομάδα φαρμάκων που υπό προϋποθέσεις δεν δημιουργούν προβλήματα.

Υπήρχε έως πρίν λίγα χρόνια, η άποψη πως σε ορισμένους ιατρικούς χειρισμούς, όπως γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, λήψη Pap-test και κυρίως σε αιματηρές οδοντιατρικές εργασίες, έπρεπε να χορηγείται προληπτική αντιβιωτική αγωγή, για να προφυλαχθεί η βαλβίδα από μικρόβια. Η πρακτική αυτή εχει σταματήσει, και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, που ο γιατρός σας θα σας πει, χορηγούνται αντιβιωτικά προστασίας. Στην πλειονότητα των προπτώσεων εχει σταματήσει.

Συνολικά λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση, που σπάνια θεωρείται νόσος και εξίσου σπάνια μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη