Το ΙΜΠΗΣ για την προσάραξη του “Νέαρχος” στο ηφαίστειο

Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης η πρόσφατη προσάραξη του εμπορικού πλοίου “Νέαρχος” στα αβαθή νερά της δυτικής ακτής της Νέας Καμένης, καθώς στο πλοίο βρίσκονται πέντε βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα.

Όπως επισημαίνει το ΙΜΠΗΣ σε σχετική ανακοίνωση “η επίσπευση της αποκόλλησης του πλοίου και η ασφαλής πλοήγησή του είναι αναγκαία γιατί, εκτός από το γενικότερο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει συνολικά στην περιοχή της καλδέρας, οποιαδήποτε τυχόν διαρροή καυσίμων, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο μόλυνσης και υποβάθμισης τις δύο θερμές πηγές της Νέας Καμένης (όρμος Γεωργίου – Αφρόεσας) και Παλαιάς Καμένης (Αγίου Νικολάου). Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικούς ιαματικούς φυσικούς πόρους, για τους οποίους η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης και ένταξής τους στο σχετικό Εθνικό Μητρώο”.

Το ΙΜΠΗΣ τονίζει επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μηχανισμού άμεσης αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών στην ευαίσθητη περιοχή της καλδέρας. “Είναι προφανές ότι η ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και ιδιαίτερα η περιοχή της καλδέρας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους αυξημένης περιβαλλοντικής αλλά και αισθητικής ευαισθησίας, μια και η Σαντορίνη αποτελεί μοναδικό γεωλογικό μνημείο, παγκόσμιας εμβέλειας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μηχανισμού άμεσης αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις”.

Στο μεταξύ, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την επιχείρηση αποκόλλησης του “Νέαρχος”, πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες σε απάντληση των περίπου 70 τόνων καυσίμων του φορτηγού πλοίου. Η μικρή εισροή υδάτων που είχε προκληθεί στα διπύθμενα του πλοίου έχει σταματήσει.

Στο σημείο έχει καταφθάσει ήδη ένα ρυμουλκό και αναμένονται άλλα δύο, ενώ πριν ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων σχεδιάζεται να ξεφορτωθούν τα φορτηγά, πιθανότατα με τη βοήθεια άλλου πλοίου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη