14.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το βραχιολάκι του Μάρτη

Share

Με βάση την αστρονομία, η άνοιξη ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Αν και η πραγματική λοιπόν διάρκεια της εποχής είναι 21 Μαρτίου – 21 Ιουνίου, στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά ως άνοιξη οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.

Κατά μία ένοια λοιπόν, από αύριο 1η Μαρτίου μπαίνει η άνοιξη και η παράδοση προστάζει η πρώτη μέρα του Μάρτη να μας βρει να φοράμε ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο μας προστατεύει για να μην καούμε από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Ο “Μάρτης” φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται από την 1η Μαρτίου έως και τα τέλη του μήνα.

Το έθιμο του Μάρτη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, με μερικές παραλλαγές. Αλλού θέλουν το Μάρτη να πέφτει μόνος του στο τέλος του μήνα, αλλού να τον καίνε στην αναστάσιμη λαμπάδα, αλλού να τον αφήνουν στα κεραμίδια για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους ή και σε τριανταφυλλιές για να τους χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το δένουν στο πόδι του πασχαλινού αρνιού για να μην καεί στη φωτιά.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη