Βλυχάδα, νησιωτικότητα και ΦΠΑ μεταξύ των θεμάτων στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Εργασίας στη Σαντορίνη

Επίσκεψη στη Σαντορίνη πραγματοποίησαν το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός και Νίκος Συρμαλένιος.

Το Σαββάτο 12/11 πραγματοποιήθηκε, Μετά από αίτημα του συλλόγου λογιστών Θήρας το Σάββατο 12/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον χώρο του επιμελητηρίου απ’ όπου έγινε τηλεδιάσκεψη με τους συλλόγους λογιστών των Κυκλάδων.

Την Κυριακή 13/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού και των Βουλευτών με φορείς του νησιού, την Έπαρχο Θεώνη Λειβαδάρου και τον Αντιδήμαρχο Μάρκο Καφούρο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής ασφάλισης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στο νησί.

Η Έπαρχος Θήρας αναφέρθηκε εμφατικά στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τονίζοντας πως η Κυβέρνηση απαξιώνει με τη στάση της την Αυτοδιοίκηση καθώς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της. Παράλληλα έθεσε το θέμα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στη νησιωτικότητα τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν την έχει στηρίξει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλο και περισσότερα προβλήματα στα νησιά.

Οι βουλευτές Νίκος Μανιός και Νίκος Συρμαλένιος ενημερώθηκαν για το θέμα της Βλυχάδας, επισκέφθηκαν τον χώρο και δεσμεύθηκαν να προωθήσουν το ζήτημα στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Υφυπουργού Εργασίας, του Προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκου Νομικού και μελών του ΔΣ του Συλλόγου, επισημάνθηκε το θέμα των μετακινήσεων των επαγγελματιών της Σαντορίνης προς την Νάξο ή τη Σύρο για να λύσουν κάποιο ασφαλιστικό τους πρόβλημα, προτείνοντας στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης να στελεχωθεί ο παλιός ΟΑΕΕ μέσα στο ΕΦΚΑ Θήρας. Ο κ. Νομικός πρότεινε ανταποδοτικότητα στο ταμείο ανεργίας σε εποχιακά υψηλόμισθους εργαζόμενους, καθώς και να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους που έρχονται για να εργαστούν στο νησί λόγω της μεγάλης ανάγκης προσωπικού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης τόνισε πως το ειδικό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. προβλέφθηκε με σκοπό να αντισταθμίσει τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι, καθώς και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Το όφελος εξάλλου από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει, όπως αναφέρει στις 9/12/2015 σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη