Χειμερινό ηλιοστάσιο: Καλώς ήρθες χειμώνα!

mera_nyktaΤυπικά, σήμερα (21/12) στις 12:44 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινά στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας, καθώς ο Ήλιος θα φάσει στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ηλιοστάσιο είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού (θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο). Συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο το θερινό και τον Δεκέμβριο το χειμερινό και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εποχές του χρόνου.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μικρότερη (τον χειμώνα), είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι) μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης, με μόνη εξαίρεση όσες βρίσκονται στους Τροπικούς. Κι ενώ στο βόρειο ημισφαίριο σήμερα υποδεχόμαστε τον χειμώνα, στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει το καλοκαίρι με τη διάρκεια της μέρας να είναι αντίστοιχα στο αποκορύφωμά της.

Σήμερα 21 Δεκεμβρίου η ημέρα έχει διαρκεία 9 ώρες και 31 λεπτά και από αύριο θα αρχίσει να μεγαλώνει μέχρι να φτάσουμε στο θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου 2017, οπότε η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου θα διαρκέσει 14 ώρες και 48 λεπτά.

winter-solstice-2016-northern-hemisphere-4788310770712576-hp
Το σημερινό doodle της Google, αφιερωμένο στην πρώτη μέρα του χειμώνα

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη