Αφαλάτωση Θηρασίας, λιμάνι Αθηνιού και τρέχοντα θέματα της Σαντορίνης στην ατζέντα της επίσκεψης Σαντορινιού

Διήμερη επίσκεψη στη Σαντορίνη και στη Θηρασία πραγματοποίησε χθες και σήμερα (31/8-1/9) ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Θηρασία ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του, όπου χθες (31/8) ο κος Σαντορινιός, μαζί με τους βουλευτές Κυκλάδων Αντώνη Συρίγο και Νίκο Συρμαλένιο, τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κυριαζή, τον πρόεδρο της Θηρασίας Δημήτρη Συρίγο, τον υπεύθυνο υδάτινων πόρων Οίας-Θηρασίας Σταμάτη Αυλωνίτη και τον διευθυντή της ΔΕΥΑΘ Νίκο Μάινα, ξεναγήθηκε στη μονάδα αφαλάτωσης δίπλα στην οποία θα δημιουργηθεί μία νέα, που θα αυξήσει την παραγωγή πόσιμου νερού για τις ανάγκες του νησιού.

Ο κος Νεκτάριος Σαντορινιός επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι στο άμεσο μέλλον να σταματήσει εντελώς η μεταφορά νερού με υδροφόρες. Η νέα μονάδα θα χρηματοδοτηθεί με 100 χιλιάδες ευρώ από το υπουργείο, ενώ 125 χιλιάδες θα δοθούν από τον Δήμο Θήρας.

Επιπλέον συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Σήμερα (1/9/17), ο κος Σαντορινιός μαζί με τους κυρίους Συρμαλένιο και Συριγο επισκέφτηκαν την Έπαρχο Θήρας Θεώνη Λειβαδάρου με την κατάσταση του λιμανιού του Αθηνιού να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησής τους.

“Δεν είναι δυνατόν, η Σαντορίνη να μείνει ένα ακόμα καλοκαίρι χωρίς λιμάνι. Άλλωστε εμείς ως Περιφέρεια, το έχουμε ήδη κηρύξει δύο φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, ανέφερε η κα Λειβαδάρου, με τον υφυπουργό να απαντά πως έχουν ήδη πιστωθεί 7.000.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποτιμηθεί και εγκριθεί η μελέτη, κάτι που θα γίνει μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης πως “το λιμάνι χρηματοδοτήθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και παραδόθηκε το 2010. Δεν είναι δυνατόν να έχει πέσει. Ξοδεύτηκαν χρήματα, τα οποία χάθηκαν. Πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες και να δώσουμε μια οριστική λύση”.

Η Έπαρχος, τόνισε πως η κατάσταση στο λιμάνι του νησιού, δεν επιδέχεται αναβολών, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση πως το επόμενο καλοκαίρι ο Αθηνιός θα βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο πως το πρόβλημα της Σαντορίνης θα επιλυθεί οριστικά μόνο με την κατασκευή νέου λιμανιού. “Πρέπει όμως να το δούμε και να το προχωρήσουμε και όχι να μείνουμε στα λόγια, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια”, τόνισε η Έπαρχος.

[adning id="140783"]

Σχετικά με τα υπόλοιπα λιμενικά έργα, τέθηκε το ζήτημα των επισκευών του Λιμανιού της Ίου, το οποίο δεν απορρόφησε τα 95.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκ νέου υποβολή του σχεδίου, με την κα Λειβαδάρου να αποσπά τη δέσμευση ότι θα κριθεί θετικά, προκειμένου να προχωρήσει. Για το Καταφύγιο της Ανάφης, η απάντηση στην Έπαρχο, ήταν πως θα επιχειρηθεί η ένταξή του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ενώ για τη Φολέγανδρο, ότι το αίτημα θα περάσει από το επόμενο ΕΣΑΛ. Η κα Λειβαδάρου επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενδοεπικοινωνίας, τόσο στην Π.Ε Θήρας, όσο και σε επίπεδο Κυκλάδων, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα υγειονομικής κάλυψης των μικρών νησιών, καθώς και στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η Έπαρχος εξήγησε πως μετά από τις προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη, η Περιφέρεια αναγκάστηκε να διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους και να προβεί σε κυρώσεις. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στην προτεινόμενη θέση, λέγοντας πως “δεν είναι δυνατόν να παίρνεις τα απορρίμματα από την καλντέρα και να τα πηγαίνεις ξανά στην καλντέρα”.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Θήρας. Παρόντες, εκτός του υφυπουργού και του Δημάρχου, ήταν επίσης οι κύριοι Συρμαλενιος και Συρίγος, καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων του νησιού, της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, καθώς και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών συλλόγων που παρουσίασαν τα θέματα που απασχολούν τον κάθε κλάδο.

Οι υποδομές, η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του νησιού, το πρόβλημα της στέγασης κυρίως για τους δημόσιους υπάλληλους, η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και τα προβλήματα αστικού τύπου όπως το κυκλοφοριακό, η αυξημένη ζήτηση σε νερό και ενέργεια ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο υφυπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει σε όποιον τομέα άπτεται των αρμοδιοτήτων του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα θέματα που απασχολούν τη Σαντορίνη έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα του νησιού και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα.

Στη συνέχεια ακολούθησε εξειδίκευση των θεμάτων που τέθηκαν και αποφασίστηκε συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με τον υφυπουργό και άλλους δημόσιους παράγοντες την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με στόχο την προώθηση των θεμάτων αυτών.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη