17.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντυπωσιακές εικόνες του Δείμου, του μικρότερου δορυφόρου του Άρη, από το διαστημικό σκάφος Hope

Share

Το διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα) έστειλε στη Γη τις πιο ευκρινείς εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τον Δείμο, τον μικρότερο δορυφόρο του πλανήτη Άρη. Το Hope εκτοξεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2020 από το διαστημικό κέντρο της Τανεγκασίμα στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της παρθενικής διαπλανητικής αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της πρώτης από χώρα του αραβικού κόσμου.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τον Δείμο, τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη (ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο).

Είναι η πρώτη φορά από την αποστολή Viking στον Άρη (1977) που διαστημόπλοιο πλησίασε τόσο κοντά στον Δείμο, τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι της Διαστημικής Αποστολής των Εμιράτων στον Άρη (Emirates Mars Mission ή EMM) στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.

Διαφήμιση

Χάρη στην κάμερα EXI που παρέχει έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης, το Hope αποκάλυψε την “σκοτεινή πλευρά” του μικρότερου δορυφόρου του Άρη. Ο Δείμος απέχει περίπου 23.000 χιλιόμετρα από τον Κόκκινο Πλανήτη και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την προέλευσή του.

“Δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση ούτε του Φόβου ούτε του Δείμου”, σημείωσε η Χέσα αλ Ματρούσι, εκ των υπευθύνων της αποστολής EMM. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, “πρόκειται για αστεροειδείς που αιχμαλωτίστηκαν στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη”.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Hope ενισχύει μια εντελώς διαφορετική θεωρία: ο Δείμος γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Άρη. Ο βράχος φέρεται να αποτελούσε τμήμα του Κόκκινου Πλανήτη, που αποκολλήθηκε από μια σφοδρή πρόσκρουση, και εν συνεχεία αιχμαλωτίστηκε στην τροχιά του Άρη.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σχολιάζοντας τις εικόνες του Δείμου στο Twitter, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο δορυφόρος ήταν μέρος του Άρη, από τον οποίο “χωρίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια”.

Το διαστημικό σκάφος Hope θα συνεχίσει την παρατήρηση του Δείμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, διευκρινίζει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή για ακόμη ένα έτος.

Η πλουσιότερη χώρα του Κόλπου φιλοδοξεί επίσης να στείλει το 2024 ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα στη Σελήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη