17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που θα αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης

"Δεν επιθυμούμε τον αιφνιδιασμό των εμπόρων. Η οδηγία της ΕΕ θα εφαρμοστεί μεθοδικά"

Share

Το πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης ανέδειξε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Διαβούλευσης που διοργάνωσε σήμερα (17/12) το Υπουργείο, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Ο Υπουργός υπογράμμισε αρχικά ότι η μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, ενώ αποτελούν δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού οι γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Τόνισε  επίσης ότι ήδη το Υπουργείο κινείται στη βάση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης και απευθυνόμενος σε περιβαλλοντικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς που μετείχαν στην Ημερίδα Διαβούλευσης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

1. “Δεν καταργείται συνολικά το πλαστικό στην Ε.Ε. Μιλάμε για την πρόληψη και τη μείωση του αντίκτυπου των πλαστικών μίας χρήσης στο περιβάλλον, ιδίως στο υδάτινο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία”.

2. “Είναι απόφασή μας να προωθούμε την Κυκλική Οικονομία. Διατηρώντας την αξία των προϊόντων και των υλικών, όσο το δυνατόν περισσότερο και δημιουργώντας λιγότερα απόβλητα, η οικονομία μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο ανθεκτική”.

3. “Συμμετέχοντας ως αρμόδιος Υπουργός, στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Συνασπισμού, μέσα από τον οποίο, σε συνεργασία με Ευρωπαίους ομολόγους μου, αλλά και εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών της αγοράς, θα εργαστούμε ώστε η αλλαγή στην αγορά, την κοινωνία και το περιβάλλον να επιταχυνθεί με ορθολογικό και συντεταγμένο τρόπο”.

4. “Δεν θέλουμε να αιφνιδιάζουμε την αγορά. Βεβαίως έχουμε φιλόδοξους στόχους. Βεβαίως θα εφαρμόσουμε την Οδηγία. Βεβαίως είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Βεβαίως συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για τα πλαστικά. Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε ερασιτεχνισμούς, έτσι ώστε ο σχεδιασμός μας να είναι σοβαρός και ρεαλιστικός”.

5. “Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους για το περιβάλλον αν δεν έχεις τη συνεργασία των πολιτών. Δεν μπορείς να το πετύχεις παραδείγματος χάρη στο θέμα της ανακύκλωσης. Είναι αδύνατον να έχεις μπλε, καφέ ή οποιουσδήποτε κάδους αν ο άλλος πάει και βάζει σε λάθος κάδους λάθος σκουπίδια”.

Ο κος Χατζηδάκης αποσαφήνισε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 θα έχει ψηφισθεί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, σε συνδυασμό με τις νέες Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ημερομηνία εφαρμογής τον Ιούνιο του 2021. “Όλοι θα γνωρίζουν πώς θα κινηθεί η Ελλάδα. Θα υπάρχει το νομικό πλαίσιο, με ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα έχει καταγράψει τη συμμόρφωσή της αμέσως από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. Η αγορά θα έχει στη διάθεσή της από σήμερα 1,5 χρόνο- όπως θα συμβεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- να προσαρμοστεί προκειμένου να μην έχουμε αχρείαστες αναταράξεις. Στο τέλος, η πατρίδα μας θα δείξει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή εικόνα στο συγκεκριμένο ζήτημα”, είπε χαρακτηριστικά.
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη