Μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους“Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε πλέον κάτω από τη μάσκα μας, δύο εβδομάδες μετά από τις γιορτές” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και τόνισε ότι δεν καταγράφεται κάποια εκθετική αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων επιστημόνων.

Η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι υπάρχουν 2.500 ενεργά κρούσματα στην Αττική με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στην Δυτική Αττική και στον κεντρικό τομέα της Περιφερειακής Ενότητας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο επιδημιολογικός αριθμός RT είναι κάτω από 1 στην Αττική, καθώς μετρήθηκε στο 0,91. Ο ίδιος αριθμός στη βόρεια Ελλάδα είναι πιο χαμηλός, ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι νοσηλείες στις 1.700 την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και οι νέες εισαγωγές που κυμάνθηκαν στις 130 κατά μέσο όρο ημερησίως.

Αναφερόμενη και στα στοιχεία από τον τομέα της εκπαίδευσης είπε ότι μόλις τρία τμήματα από τα 10.000 έκλεισαν σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τα τεστ που έγιναν σε εκπαιδευτικούς, από αυτά εντοπίστηκαν 7 κρούσματα σε 5.000 που εξετάστηκαν,  αριθμός θετικότητας ιδιαίτερα χαμηλός που κυμάνθηκε στο 0,14 %.

Ωστόσο η κα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και αύξησης του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Διαφήμιση

Λαμβάνοντας πάντως υπόψη τις θετικές εξελίξεις στις νέες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξει ένα μέρος της αγοράς. “Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lock down” τόνισε και γι’ αυτό όπως είπε “συμφωνήσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης”. Τόνισε δε πως θα γίνεται συνεχής επαναξιολόγηση των αριθμών, καθώς η καμπύλη της πανδημίας θα πρέπει να μείνει χαμηλά για τους επόμενους δύο μήνες και λόγω του χειμώνα αλλά και για να προλάβουν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς. “Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων”, κατέληξε.

Η ίδια παρατήρησε ότι καταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες και τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε και στις επόμενες εβδομάδες. “Να τηρήσουμε τα μέτρα καθώς μπορούμε να αποτελέσουμε τη θετική έκπληξη όπως έγινε και την άνοιξη στην Ευρώπη και να καταφέρουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων”, είπε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα 65+
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την Επικράτεια και τόνισε ότι έχει μειωθεί κατά 15% η επιβάρυνση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως συμπλήρωσε, καταγράφεται μία ομαλή εξέλιξη των νέων διαγνώσεων στην Αττική και περαιτέρω μείωση των νέων διαγνώσεων στην Θεσσαλονίκη.

Το σημαντικό όπως τόνισε είναι ότι υπάρχει υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα 65+. Το ΕΣΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση επισήμανε και πρόσθεσε ότι έως σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά με τη χρήση της μάσκας και η σωστή χρήση της μάσκας, όπως τόνισε, θα πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο τρόπο και στους επόμενους μήνες, “έως ότου καταφέρουμε να καλύψουμε τις ευπαθείς ομάδες με τα εμβόλια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here