Και φέτος εκπαιδευτικά σεμινάρια γνωριμίας με τον αμπελώνα της Σαντορίνης για μαθητές δημοτικού

Για τρίτη χρονιά φέτος, η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού έχουν προγραμματίσει νέο κύκλο σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων για μικρούς μαθητές, με θέμα την “Αμπελοκαλλιέργεια και την Παραγωγή Οίνου στη Σαντορίνη”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα 5/2/2019 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας με τη συμμετοχή μαθητών της Δ’ τάξης από όλα τα δημοτικά σχολεία της Σαντορίνης, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τον αμπελώνα, τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και την παραγωγή του κρασιού.

Κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα οινοποιεία που συμμετέχουν φέτος στη δράση είναι τα: Χατζηδάκη, Μπουτάρη, Βενετσάνου και SantoWines.

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:
α) Επίσκεψη σε γειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά μαθαίνουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.

γ) Στο τέλος, ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας περιμένει τα παιδιά που πραγματοποιούν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη