Καταργούνται από 1/1/2018 οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, πλην 5 που εξαιρούνται για ένα εξάμηνο

Έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα έως το τέλος του 2017 στους νησιώτες που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ - Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών χάνουν τους ειδικούς συντελεστές από 1/7/2018 - Αιχμηρή δήλωση Γ. Χατζημάρκου

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει για έξι ακόμα μήνες ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι τις 30/6/2018.

Στα υπόλοιπα 27 νησιά, της τελευταίας δηλαδή ομάδας που είχε διατηρήσει μέχρι 31/12/2017 τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ (μετά από ετήσια παράταση που είχε δοθεί στα τέλη του 2016) θα δοθεί έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα νησιωτικά αυτά νοικοκυριά την αύξηση του κόστους που θα προκύψει από την αλλαγή στο ΦΠΑ. “Το αντιστάθμισμα αυτό θα δοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα υπολογιστεί βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, όπου μεσοσταθμικά θα φτάνει και τα 1.000 ευρώ και θα καλύπτει το 75% περίπου όλων των νοικοκυριών αυτών των νησιών” δήλωσε σε σημερινή τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναλύοντας τα μέτρα υπέρ των νησιών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί επίσης το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση με αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή.

[adning id="140783"]

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος την επικείμενη κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στις 31/12/2017, αλλά και των αντισταθμισμάτων που δίνει η κυβέρνηση. Ακολουθεί η δήλωσή του:

“Η απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί μνημείο οικονομικού ανορθολογισμού, πολιτικού παραλογισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υποκρισίας. Οικονομικός ανορθολογισμός γιατί ενώ δεν επιφέρει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος, στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες και εξανεμίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Πολιτικός παραλογισμός και κοινωνική αναλγησία, γιατί καταπατά τη συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, αποδημεί κάθε έννοια δικαιοσύνης, τραυματίζει βάναυσα τη συνοχή των ευπαθών κοινωνιών μας και εξαιρεί μόνο για έξι μήνες τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Το έγκλημα σε βάρος των νησιών συνετελέσθη. Και αυτή τη φορά, οριστικά και αμετάκλητα. Από 1ης Ιανουαρίου 2018 η απώλεια και του τελευταίου εναπομείναντος ψήγματος νησιωτικής πολιτικής, καθίσταται αμετάκλητη, βάσει των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε ευεργέτημα που χάνεται, δεν μπορεί να επανέλθει.

Οι διώκτες των νησιών, παραβλέπουν και κρύβουν επιμελώς αυτή την αλήθεια από τους νησιώτες και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορούν να επιδίδονται στις ίδιες πρακτικές του ψεύδους, της κατασυκοφάντησης και του διασυρμού του νησιωτικού χώρου, του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας και των φαιδρών και κούφιων υποσχέσεων περί αντισταθμιστικών μέτρων, στις οποίες επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο την τελευταία τριετία.

Κανένα μέτρο δεν μπορεί να θεραπεύσει τις ανυπολόγιστου κόστους, οριζόντιες επιπτώσεις στο σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας, από την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος. Και η ανακοίνωση περί θέσπισης επιδόματος, συνιστά βαριά προσβολή και υποτίμηση της νοημοσύνης των νησιωτών. Όπως ακριβώς και η εξάμηνη αναστολή της κατάργησης, για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Στην εξευτελιστική συζήτηση περί ισοδυνάμων, η μόνη αποδεκτή απάντηση είναι ότι η χώρα χρειάζεται εγκεφαλικό ισοδύναμο, αφού είναι η χώρα που δεν πιστεύει στα νησιά του Αιγαίου, σ’ εκείνα που διαχρονικά τη βοήθησαν να σταθεί όρθια και να μεγαλώσει. Σε κάθε μεγάλη εθνική απώλεια, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο: Η πόρτα ανοίγει πάντοτε από μέσα.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη