27.2 C
Santorini
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Κοινό ψήφισμα από Περιφερειακό Συμβούλιο και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Πρωτοσέλιδα

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ζητούν με κοινό ψήφισμά τους το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Το ζήτημα τέθηκε κατά τη χθεσινή (10/11) ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, κατόπιν αιτήματος του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αντώνη Καμπουράκη.

Στην κοινή συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ενώ τη στήριξή τους στο κοινό αίτημα δήλωσαν -παρότι δεν κατέστη δυνατή η φυσική παρουσία τους- οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Γιάννης Παππάς. Συμμετείχαν, ακόμη, συντασσόμενοι υπέρ της ανάγκης επαναφοράς του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, 19 δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής και ο οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Φώτης Κασσέκας.

Στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης, από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων αναδείχθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των οποίων, το 2015, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα των νησιών, σε συνάρτηση με το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που σήκωσαν την ίδια περίοδο τα νησιά, καθώς και με τη γενικότερη υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι παρά την κατάφωρη αδικία σε βάρος των νησιών, το Νότιο Αιγαίο, ακόμη και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, κατάφερε να φέρει αποτελέσματα, όχι μόνο για τις νησιωτικές του κοινωνίες αλλά κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, τα νησιά πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης στον ευρωπαϊκό τουρισμό, φέρνοντας στα δημόσια ταμεία της χώρας άμεσους και έμμεσους πόρους.

Ως εκ τούτου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν και απαιτούν:

– Τη στήριξη της ανταγωνιστικότητάς τους και ίσες ευκαιρίες στην κατανομή των εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων μέσω της δημιουργίας Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

– Την αποκατάσταση της ισονομίας στην ορθή κατεύθυνση και όχι σε αυτήν που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ζητώντας, τον Ιούνιο του 2015, την εξίσωση του ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το διχαστικό, ανυπόστατο και περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους επιχείρημα “to promote fairness”, με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η συζήτηση κατέληξε σε ομόφωνο, κοινό ψήφισμα, με τρεις λευκές ψήφους, δύο από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την περιφερειακή παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” και μία από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, από τη δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου για την καθυστέρηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σαντορίνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σημαντική καθυστέρηση της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης...